Haalt het schip Pieter Schelte de Vlaamse gazetten? De Tijd had een foto en een uitvoerig bijschrift. Op de Tweede Maasvlakte arriveerde een gigantische boot, genoemd naar Pieter Schelte Heerema. De “Pieter Schelte” is met zijn haast 400 meter lengte en 123 meter breedte het grootste schip ter wereld en is eigendom van Edward Heerema van de puissant rijke Nederlandse clan Heerema. De “Pieter Schelte” wordt ingezet voor het lichten van verouderde of afgeschreven olieboorplatformen. De familie Heerema financierde het Vlaams-Nederlandse West Magazine in de jaren tachtig en dat werd in een tweede fase omgedoopt tot Topics. Dat weekblad was een poging om een rechtse en conservatieve stem te laten horen contra Knack dat als afspiegeling van zijn ploeg van mei 68‘ers links klepelde. Topics ging na één jaar op de fles in frauduleuze omstandigheden. De redactieleiding had zich feestend en ouwehoerend twaalf maanden geamuseerd.

De grondlegger van het waterbouw- en offshore-imperium van de familie Heerema is Pieter Schelte Heerema, een Nederlandse ingenieur met rechtse en anti-semitische sympathieën. Na 1945 werd hij opgepakt en gevonnist voor zijn oorlogsactiviteit bij de Waffen-SS Wiking en bij de Nederlandse Oost Compagnie _ dat Nederlandse arbeiders ronselde voor de campagne Lebensraum in Oost-Europa. Na de dood van Pieter Heerema in 1981 ontstond er ambras tussen de vijf zonen Heerema. Edward Heerema, de belangrijkste figuur van het vijfmanschap, is de eigenaar van de mammoet Pieter Schelte. De Heerema’s behoren tot de rijkste mensen van Nederland.