Het is nieuw, vuistdik, telt 800 bladzijden en heet voluit “Le livre noir de la condition des chrétiens dans le monde”. De kanjer is samen gebracht door 70 auteurs, waaronder de Vlaamse journalisten Jan De Volder en Koenraad De Wolf. Jan de Volder schrijft over Nigeria, Koenraad De Wolf behandelt Viëtnam. Na de slachtpartij bij Charlie Hebdo is het boek van een pijnlijke actualiteit. Niet de moslims zijn vandaag de meest vervolgde gelovigen ter wereld, dat zijn de christenen, op alle continenten, en meer bepaald in de landen waar Allah aanbeden wordt. Het zwartboek van de christenvervolging scheert over alle werelddelen met een zware klemtoon op het Midden-Oosten en Afrika.

“Le livre noir” over de christenen gelijkt op het geruchtmakende “Le Livre Noir du Communisme. Crimes, terreur, répression” van 1997, gepubliceerd tachtig jaar na de Russische revolutie van 1917. Het communistenboek werd opgesteld door een internationaal team van universitairen en werd wrevelig ontvangen door veel linkse intellectuelen. Het was mode om de nazi’s op te knopen, echter de heiligen van het communisme en hun volgelingen na een soortement papieren Neurenberg Proces doen hangen, dat kon toch niet. “Le Livre Noir du Communisme” haalde een forse oplage met zijn 1 miljoen verkochte stuks.