cartoon2014-25 (Medium)Dyab Abou Jahjah pleit voor apartheid
Omdat de, althans van naam, bekende redacteur van De Standaard, Dyab Abou Jahjah (hierna kortweg vernederlandst tot Jaja) zijn onvrede met de Vlaamse samenleving, waarvoor hij geheel vrijwillig gekozen heeft, heeft uitgestort in een boek, bood zijn krant hem drie pagina’s gratis reclame aan (De Standaard, 14 juni).

Verhofstadt de grote verliezer?
In de aanloop naar de Europese verkiezingen solliciteerde Verhofstadt openlijk voor een topjob: het voorzitterschap van de Commissie, of desnoods het voorzitterschap van het Parlement. Om dat te verwezenlijken, moest hij eerst twee zaken regelen: herkozen worden in België en van de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement terug de derde grootste fractie maken. Want de derde grootste fractie is de ‘kingmaker’: bij cruciale beslissingen beslist die of de christendemocraten dan wel de socialisten hun slag thuishalen.

Armen zijn niet gebaat met dreigementen
Er is nog veel armoede en in België zijn de Walen en de Brusselaars veel armer dan de Vlamingen. En wie moet dat probleem oplossen? Wouter van Bellinghen, de schepen van Sint-Niklaas die op 1 juli directeur wordt van het Minderhedencentrum, mocht dat als mediawatcher in de Zevende Dag even komen uitleggen. Hoe raad je het: het zijn de Vlamingen die het moeten oplossen.

Gezocht: bindmiddel tussen N-VA en MR
Informateur Bart de Wever vroeg en kreeg van de koning vorige week dinsdag nog een derde week om verder te werken aan een centrumrechtse coalitie. Het dreunde aanvankelijk berichten over de MR die toch zo graag wou meedoen. Zelfs cdH werd gezien als een partij die deuren op een kier zette. Voorzitter Benoît Lutgen werd al meteen Monsieur Ouigenoemd. Een beetje naïef om daar met twee voeten in te trappen.

Over de belangen van de monarchie
In de loop van de twee interviews met Albert II, die onlangs door VTM en RTL werden uitgezonden, deed de vorige koning der Belgen twee niet onbelangrijke politieke uitspraken. De eerste was dat Albert, toen hij twintig jaar geleden de opvolging van Boudewijn aanvaardde, ervan overtuigd was dat hij de laatste koning der Bergen zou zijn.