Eén van de argumenten van tegenstanders van een onafhankelijk Vlaanderen is het feit dat België al een klein landje is, en als men dat splitst, er nog twee kleinere landjes overblijven. De vraag is, natuurlijk, wat is klein en wat is groot. Het kleine Midden-Amerikaanse landje Costa Rica zorgde voorbije weekend voor een stunt op het WK voetbal door Uruguay te verslaan met 1-3.

Zoemen we even in op Costa Rica: met 4,6 miljoen inwoners telt het een pak minder inwoners dan Vlaanderen (afgerond 6,4 miljoen).  Inzake oppervlakte is Costa Rica een pak groter: 51.000 vierkante km; maar, het land bestaat grotendeels uit tropisch regenwoud, bossen, mangroves en landbouwgebied (koffie en bananen). Eén vierde van de oppervlakte is beschermd natuurgebied. Het grote verschil zit in het bnp. Omgerekend zou dat in Vlaanderen zo’n 215 miljard euro bedragen, zowat tien keer meer dan het bnp van Costa Rica dat rond 22 miljard euro schommelt.

Costa Rica kent een modern democratisch stelsel, met een parlement met 57 leden en een vrouwelijke president. Het is geen bananenrepubliek, zoals buurland Nicaragua wel eens omschreven wordt.

Wat we willen zeggen: het kan best dat een land met minder inwoners en een kleiner bnp dan Vlaanderen een voetbalploeg met wereldklasse op de been brengt. Costa Rica is niet het enige “kleine” landje op het WK. Ook Honduras, Kroatië en Bosnië-Herzegovina tellen minder inwoners dan Vlaanderen en hebben een kleiner bnp. En toch zijn ze in Brazilië met een nationale ploeg.

Waar belet ons om een eigen Vlaamse voetbalploeg samen te stellen?