2014-32_cartoon (Medium)Zweedse euforie kan snel verdampen
De Wetstraat lijkt enkele dagen in te dommelen. In afwachting van verder geploeter om een kamikazeregering (wegens kleurtjes en kruis eufemistisch een Zweedse of Ikea-regering genoemd) op de been te brengen. Wie gelooft er vast in dat scenario? Veel volk, als we de talloze beschouwingen van politieke commentatoren en politici mogen geloven. We twijfelen.

De wereld van de Gaza-generatie (door Mark Grammens)
Max van Weezel, die sinds tientallen jaren het Midden-Oosten verslaat voor Vrij Nederland en veel in Israël komt, schrijft naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen in Gaza, dat hij verontrust is over de haat die bezit heeft genomen van Israël (Vrij Nederland, 2 augustus).

Euforie bij Open VLD nog steeds misplaatst
Op 16 juli schreven we dat de euforie bij de Open Vld misplaatst was. De verkiezingsuitslag was immers slechter dan de Open Vld-top doet voorkomen. Bovendien wenkte het zwarte gat, zou de “één en ondeelbaar”-strategie van partijvoorzitster Gwendolyn Rutten mislukken. Sindsdien is er echter veel veranderd.

Op de praatstoel: Guido Sweron
De IJzer zuigt alle aandacht op. De oorlog 1914-1918 in Vlaanderen begon echter op 4 augustus 1914, tweehonderdvijftig kilometer meer naar het oosten. De eerste doden vielen in Voeren. Het kakelverse boek “Door den oorlog moeten lijden, de Voerstreek in 1914-1918”, van Guido Sweron en Rik Palmans, is geen folkloristische oprisping.

Toch een stoelendans bij de PS?
Het heeft veel weg van een perfecte rolverdeling. Alle PS-kopstukken hebben een min of meer aantrekkelijke functie gekregen. Paul Magnette wordt Waals minister-president, Rudy Demotte leidt de Franse Gemeenschapsregering en Elio di Rupo keert terug naar de Keizerslaan om voltijds partijvoorzitter te worden.