2014-34_cartoon (Medium)Vlaamse oppositie stelt niets voor
Als sp.a en Groen met slogans uit hun politieke put hopen te kruipen, vijf jaar lang, zit de Vlaamse meerderheid op rozen. Het voorspelbare spektakel dat sp.a en Groen donderdag in het Vlaams Parlement opvoerden, was meelijwekkend. Met Bourgeois zal de wereld vergaan, luidden een paar stormklokken in de pers. De politieke oppositie is er door een handvol progressieve paniekzaaiers ingeluisd.

Wie saboteerde Doel 4?
Op dinsdag 5 augustus werd Doel 4 in alle haast plots stilgelegd. Iemand liet de smeerolie voor de turbine weglopen naar een ondergronds reservoir, waardoor die turbine zware schade opliep. Hoe groot de schade precies is, weten we op dit ogenblik nog niet, maar de VRT beweert alvast dat de schade zo ernstig is dat Doel 4 tot na de winter stil zal moeten liggen. Met als gevolg: allerlei speculaties in de pers over “blackouts” en “brown-outs” als het deze winter koud zou worden. Waar de pers echter uitdrukkelijk niet over wil speculeren, is wie er achter de sabotage zou kunnen zitten.

De VRT kan besparen
Het is merkwaardig: hoewel de VRT de hoogste kijkcijfers haalt, is de openbare omroep niet echt populair in Vlaanderen. Niemand hier praat in vriendelijke termen over de VRT. Niemand denkt eraan de VRT “Auntie” (tantetje) te noemen, zoals de Britten doen met hun BBC. Zelfs de meest kritische onder de Britse commentatoren sluiten de BBC goedmoedig, vertederd in de armen. Dat is hier ondenkbaar. Hoe komt dat?

Kris en Charles spelen Hercules
Herakles of Hercules, zowat de dapperste, sterkste en sluwste held uit de Griekse mythologie, werd beroemd door de twaalf moeilijke werken die hij uitvoerde, in opdracht van koning Eurystheus. De superman ving leeuwen, veelkoppige slangen, kwaadaardige vogels en gevaarlijke zwijnen. Hij reinigde de immens stinkende stallen van Augias, haalde kostbare gordels, roofde gouden appels, ontvoerde stieren en een driekoppige hellehond. Als we de serieuze gazetten mogen geloven, staan Peeters en Michel, Kris en Charles voor de vrienden, vanaf deze week voor een nog zwaardere opgave.

Verdeeldheid cdH valt best mee
Le Soir pakte er vorige week breed mee uit: Waalse economen en patroons zouden cdH zwaar onder druk zetten. Ze betreuren dat partijleider Benoît Lutgen weigerde te onderhandelen over een centrumrechtse coalitie. Dwingen ze cdH tot een koerswijziging? De kans is klein. Lutgen beantwoordt niet eens hun e-mails. Le Soir treurt.