cartoonkopie (Medium)Hoe gevaarlijk is IS?
Stel je voor, je zit ‘s avonds in je luie zetel naar tv te kijken – of beter nog, je favoriete weekblad ‘t Pallieterke te lezen – en er wordt plots aangebeld. Je verwacht geen bezoek meer, maar je slentert toch maar naar de voordeur om open te doen. Vijf minuten later zit je terug in de living, waar je samen met de rest van je gezin door enkele brutale kerels als een varken afgeslacht wordt terwijl ze «Allahoe akbar» roepen. Alles wordt netjes op video opgenomen, en een halfuur later staat de hele slachtpartij op YouTube. Een slecht begin van nog maar eens een Die Hard-film? Mogelijk, maar ook één van de scenario’s waarmee de Noorse veiligheidsdiensten deze zomer tijdens het terreuralarm rekening hielden.

Schotland en daarna (Mark Grammens)
De Schotten hebben van het hun door Londen aangeboden referendum geen gebruik gemaakt om hun onafhankelijkheid uit te roepen. Kent u één land dat zijn onafhankelijkheid wél aan een referendum dankt?

Op de praatstoel: Evert Lagrou
“Gemeenten hebben slappe knieën”
Evert Lagrou is een halve eeuw stedenbouwkundige. De professor emeritus van de Hogeschool Sint-Lukas Brussel is zeer kritisch over het ruimtelijk beleid van de Vlaamse regering. Op zijn 77 blijft hij dagelijks bezig met urbanistiek. Het lelijkste land ter wereld, opnieuw bezocht met tekst en uitleg.

Apache: ‘De Vlaamse beweging zit vandaag gewoon in het parlement’
Even schrikken, of niet? “De Vlaamse beweging blijkt op sterven na dood. Of beter: ze zit vandaag gewoon in het parlement.” Dat schreef de linkse opiniesite Apache.be na een babbel met Erik Defoort en Peter de Roover, allebei N-VA’ers, maar ook allebei ex-voorzitters van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Verstandige mensen kunnen gelijk hebben. Of ongelijk. Of deels gelijk. We gaan voor dat laatste.

De vriendschap tussen de PS en het Hof lijkt voorbij
Decennialang kon de PS rekenen op de steun van het Hof om deel uit te maken van de macht en in de Wetstraat aan de knoppen te zitten. En dat ondanks de ergernis van de andere partijen. Maar aan die hartelijke relaties met de Franstalige socialisten is een einde gekomen.