2014-41_cartoon (Medium)CD&V beslist deze week over ons lot
Het Vlaamse schip vaart, het federale volgt deze week. Misschien. Is de Vlaamse regering nu goed vertrokken? Eigenlijk wel. De linkse oppositie, in de hoek gedrumd in het Vlaams Parlement, maakt overhaast zoveel kabaal dat het lachwekkend wordt. Hiermee ondermijnt ze het gelijk dat ze op sommige punten heeft. Een begroting in evenwicht willen houden, is in Vlaanderen na de verkiezingen van mei 2014 een respectabele beleidskeuze en de overtuiging van een sterke politiek meerderheid binnen Vlaanderen.

Het loon van de culturele sector (Mark Grammens)
In alle landen van de eurozone wordt bespaard op overheidsuitgaven, en wat is er normaler dan dat in harde tijden op cultuur wordt bespaard? In Nederland heeft men zelfs twee keer op korte tijd de uitgaven voor cultuur verminderd, de tweede keer door een regering waarin ook socialisten zaten. In Frankrijk werden de uitgaven voor cultuur verminderd met 10 à 20 procent. In Engeland trad men nog drastischer op.

Daar zijn de frietrevolutionairen (deel 2)
Verleden week schreven we in deze kolommen over de vzw Victoria Deluxe, een sociaal-artistiek gezelschap, met artistiek directeur Dominique Willaert. Dat gezelschap krijgt hopen subsidies: van de Vlaamse overheid 448.000 euro, van de stad Gent 108.000 euro en van de provincie Oost-Vlaanderen 6.000 euro. Niet genoeg, jammert Willaert, want die boze rechtse Vlaamse regering gaat de subsidie verminderen met 7 à 8 procent, wat betekent dat hij een 35.000 euro moet inleveren. In de toekomst krijgt Victoria Deluxe nog maar een slordige 410.000 euro in plaats van 448.000 euro.

Terroristen zijn fanatici, geen proletariërs
Sukkelen we met ons onvermogen om een accuraat antwoord te vinden op de dreiging van IS? Dan zijn we niet alleen. Een school die beslist een Brussel-uitstap te annuleren, dat doet wenkbrauwen fronsen. Maar uitgerekend op de dag dat vorige week een vierde “westerling” werd onthoofd, vinden sommigen dat angst eigenlijk overdreven is.

Help, meer walrussen en minder tornado’s!
Hebt u het ook gelezen? Sinds een paar dagen zitten er zo’n 35.000 walrussen bijeengepakt op een strand in Alaska, en dat zou nog nooit voorgekomen zijn. Wie nu denkt, goed dat er zoveel walrussen zijn, zit er natuurlijk helemaal naast. Dit is immers een enorme ramp! Eigenlijk hadden die walrussen op een ijsschots moeten zitten, in plaats van op een strand. Bovendien: dat er plots zoveel walrussen zijn, is op zich ook al een gevolg van de globale opwarming, want zij hebben het nu te gemakkelijk om te overleven. Of hoe elk milieunieuws slecht nieuws kan zijn, als je maar wilt dat het slecht nieuws is.

De nieuwe ABVV-doctrine
Dat de socialistische vakbond de aanvalstrom roert tegen de Zweedse coalitie is de logica zelve. Probleem voor de snel uit de startblokken geschoten ABVV’ers is dat ze snel buiten adem dreigen te raken.