2014-42_cartoon (Medium)De dilemma’s van De Wever
Ze zaten in de Lotto-Arena netjes op twee rijen geklasseerd, de topmannen van de N-VA en een paar duizend N-VA-leden. Alle toppers, op een paar na de nieuwe ministers, lichtten een deel van het regeerprogramma toe, dat een paar uur eerder op internet was gegooid. Veel nieuws viel er niet meer te rapen. Maar de applausmeter was interessant. Die bewoog bij de wat stoerdere uitspraken over hoge economische hervormingen, ambtenarenpensioenen, migratie, asiel en criminaliteit en natuurlijk bij elke interventie van De Wever. Een piepklein communautair visje, het stemrecht voor Vlamingen in het buitenland, deed de harten ook wat sneller slaan.

De zwakke euro zal Charles Michel helpen
De regering-Michel start op het eerste zicht onder een moeilijk economisch gesternte. De Duitse economie doet het niet zo goed en dat heeft altijd gevolgen voor de Belgische en zeker de Vlaamse economie. Maar er is goed nieuws: de zwakkere euro moet de export een impuls geven en zal de komende maanden of jaren misschien zelfs de redding zijn van de Zweedse coalitie.

Kiezen tussen cholera en de pest
Heeft de N-VA de juiste strategie gekozen? Over vijf jaar zullen we het weten. Dat er in het regeerakkoord niets communautairs terug te vinden is, weten we ondertussen. We kunnen dat enkel vaststellen en in grote mate betreuren. Vraag is: was één en ander te vermijden? Al op de avond van de verkiezingen wist Bart de Wever hoe laat het was: de N-VA was niet incontournable. De drie traditionele partijen CD&V, sp.a en Open Vld konden met hun drieën zowel in het Vlaamse Parlement als federaal een regering vormen zonder de N-VA.

Komt ebola met een vliegtuig, of met een asielboot?
Op het moment dat we dit schrijven, is ebola in Vlaanderen nog steeds een ver-van-onsbedshow. Er was al eens vals alarm in Oostende, en verleden week twee keer in Parijs, maar het dichtstbijzijnde geval van een besmetting op Europese bodem was in Spanje. De zaken kunnen echter snel veranderen, als straks een ebolapatiënt uit één van de vliegtuigen van SN Brussels Airlines stapt, of als in de stroom asielzoekers iemand besmet is.

Vlaamse Beweging heeft werk voor de boeg
“Welk soort partij is de N-VA eigenlijk?” Dat vroeg professor Maddens zich in De Standaard af. Maddens, één van de belangrijkste opiniemakers in Vlaams-nationale hoek, kan zijn ontgoocheling over de strategie van de N-VA niet verstoppen. Van de confederale dromen die de N-VA tijdens de campagne koesterde, vindt Bart Maddens in het regeerakkoord niets terug. “Een buitenstaander die de tekst leest, zou denken dat er communautair of institutioneel geen vuiltje aan de lucht is in dit land.”

Prof. em. Yvan vanden Berghe: “De Derde Wereldoorlog begint met China”
Yvan vanden Berghe is dé deskundige van de Koude Oorlog. Zijn standaardboek over die jaren bij uitgeverij Acco is een cursus aan universiteiten en telt vijf edities. Is er een Nieuwe Koude Oorlog bezig en zijn de schuldigen Poetin, Obama, de Europese onmacht en de Chinese doortraptheid?

Jahjah aan de macht
Semitische volkeren zijn, heel hun geschiedenis door, liefhebbers geweest van profeten. Dat is kennelijk nog steeds zo, en ook vertonen zij een soms genadeloze aandrang om de wereld te veroveren voor hun profeet. De bij ons bekende en actieve Dyab Abou Jahjah (hierna Jahjah) is een karikatuur van deze traditie.