2014-43 - cartoon (Medium)De affaire Jambon-Francken: een schot in eigen voet
Wie had het níét verwacht, dat gewriemel in de linkse haaienvijver om de Zweedse (kamikaze)regering meteen in de kuiten te bijten? Dat Jambon in La Libre Belgique zei dat de collaboratie fout was, maar meteen ook dat mensen die collaboreerden daar hun redenen voor hadden, deed stof opwaaien. De hetze tegen Theo Francken was een staaltje van een goed georganiseerde francofone campagne. Links Vlaanderen volgde nauwelijks. Mooier kon de kloof in dit land niet worden geïllustreerd. En de winnaar is?

Over de Belgische collaboratie (Mark Grammens)
Het zat er aan te komen. Di Rupo had erop gerekend dat hij opnieuw aan de macht zou komen, ditmaal voor vijf jaar, maar de maneuvers van De Wever en de ambitie van Michel hebben dit verhinderd. En dus is het oorlog geworden. Hoewel niemand van de huidige Kamerleden enige herinnering heeft aan de oorlogsjaren, werd gretig gebruik gemaakt van het snuffelwerk van marginale “anti-fascistische” groupuscules om als terrein voor de strijd te kiezen: de Vlaams collaboratie tijdens de Wereldoorlog.

Farage verliest fractie, Le Pen en VB hopen weer
Zoals bekend deden de eurokritische partijen het bij de Europese verkiezingen van 2014 bijzonder goed. Maar samen een fractie vormen in het Europees Parlement, dat was andere koek. De onderlinge verschillen zijn groot. Telkens was er wel iemand die een ander ‘te extreem’ vond.

Een nieuwe Ducarme
Tijdens het debat over de federale regeerverklaring was MR-fractieleider Denis Ducarme (41) één van de meest in het oog springende redenaars. “Collabo!”, riep cdH-voorzitter Benoît Lutgen vorige woensdag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers naar Denis Ducarme.

Machtsstrijd bij Franse energiekolonisatoren
Isabelle Kocher wordt de nieuwe CEO van de Franse multinational GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel. Dat gebeurde na een machtsstrijd die tot in het Élysée werd gevoerd.