Onkelinxhaloween (Medium)Als het migratiepotje overkookt, wordt ‘armoede’ evident
Migratie is een evident gegeven, maar ook aan die evidentie zijn er grenzen. Wie daar ernstig wil over debatteren, beschikt best over accurate statistische informatie. Weten is meten. Gegevens zijn te vinden in de recentste federale bevolkingstelling (1/1/2011) en in een schitterende studie van de Vlaamse overheid (Internationale migraties en migranten in Vlaanderen, SVR-Studie 2014/1), met cijfers tot 2013.

Daar is het wapen van de olie weer
Een vat olie aan de prijs van 85 dollar is slecht nieuws voor Rusland dat sterk afhankelijk is van olie-inkomsten. Dat de olieprijs zo laag is, wordt niet alleen bepaald door de slechtere conjunctuur. Op instigatie van de VS houdt Saudi-Arabië, ’s wereld grootste olieproducent, de productie hoog om de prijs te drukken en de Russen pijn te doen. Met als doel druk te zetten in de Oekraïne-crisis.

Vlamingenhaat is geen futiliteit (Mark Grammens)
Inderdaad, “Premier Michel maakt geen zelfverzekerde indruk”, zoals Rik van Cauwelaert schrijft in De Tijd van zaterdag. Er is de recessie (of stagnatie) in de landen van de eurozone, die vrijwel allemaal beginnen terug te verlangen naar de tijd toen ze niet hoefden te leven met een Europese schoonmoeder, en die wellicht een beetje moe gekeken zijn op elkaar.

Waalse en federale regering: een haat-liefdeverhouding
De PS blijft op het federale regeerbeleid schieten met scherp. Maar eigenlijk komen een aantal federale maatregelen de Waalse regering – waar de PS eerste viool speelt – goed uit.

Praatstoel Raf Rumes: “Handen af van Zwarte Piet”
Onze gast van deze week is al twintig jaar secretaris van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen, met zetel in Sint-Niklaas. In ons gesprek heeft hij het over de hetze tegen Zwarte Piet en de Nederlandse ‘pietitie’ voor Piet.