De slimste mens

Erik van Looy heeft voor de kandidaten van “De slimste mens ter wereld” veel vragen. Ik heb er slechts één. Kan hij niet overwegen in onderaanneming als apart luik “de schunnigste mens” in te voeren? Het humorniveau van sommige deelnemers en de jury in acht genomen, is dat een fluitje van een cent. De quiz herdopen tot “schunnigste mens ter wereld“ zou ook kunnen, mocht het opvoedingsniveau van een aantal deelnemers niet getuigen van toch iets meer dan een flinterdun laagje beschaving. Ex-reclameman, rentenier en veelvoudige dagwinnaar Guillaume van der Stighelen is zo’n persoon. Als hij in één aflevering tien keer lachte, was dat negen keer uit beleefdheid. Die ene andere keer bleef de “grap” min of meer binnen de perken.

Soms overvalt me de vraag van welke richel het tuig geschraapt wordt dat zich als studiopubliek te pletter applaudisseert bij het zoveelste hoogtepunt vuilbekkerij. Mogelijk van de richel waarop van platvloersheid bezeten “grappenmakers” hun inspiratie zoeken. Van Looy promootte de nieuwe jaargang van “zijn” quiz met een getekende tattoo op zijn tors van de drieëndertig BV’s en quizkandidaten. De prent was de “humoropener” van aflevering één. Teeveekok Jeroen Meus had op een beter torsplaatsje gehoopt dan dat waarop hij, naar zijn zeggen, een tepel in zijn mond hield. Zangeres Sarah Vandeurzen, bekend (?) als Conny Komen, zei dat ze op de tors van quizmaster Erik prijkte “nadat ze uit zijn kruis was gekropen”. Ze kon nog beter. Als kind had ze twee hamsters. Eentje heeft ze in de microgolfoven gestoken, omdat ze dacht dat het beestje het koud had. Ze haalde die hamster net op tijd, nog levend, uit de oven. Een pootje was afgebrand. Dat hielp haar om de hamsters voortaan uit elkaar te houden. Jeroen Meus deed zijn duit in het zakje. Hij vroeg “professioneel” hoelang een hamster in de microgolf moet. U ligt toch ook in een deuk, zoals de quizmaster, het studiopubliek en de jury? Amper tijd om bij te komen. De volgende “giller” kwam er al aan. Van der Stighelen fotografeert als hobby theekopjes. Had quizmaster Van Looy toch wel “tepeltjes” verstaan zeker! Jurylid Geubels zei dat “de kop van Erik verziekt staat door het internet”. Zalige humor, toch?

Het beste staaltje van de pilootaflevering moest nog komen. In 2009 wou Abdul Mutallab een vliegtuig opblazen, met een in zijn onderbroek gestopte bom. Alleen al dat vond quizmaster Van Looy “geestig”. Waarom ze niet ontploft was, wou hij weten. Een nuchtere vraag, die kwalitatief sterke antwoorden met subtiele humor suggereerde. Geniet mee. Mutallab had in zijn onderbroek gepist. Neen. Hij had er in gekakt. Ook niet. Hij had er een scheet in gelaten. Weer mis. Wat dan wel? Mutallab droeg die onderbroek al twee weken. Dat had de bom “vochtig” en onschadelijk gemaakt. Schateren op alle banken en tijd voor het eerste reclameblok. Tijd voor mij om de slimste te zijn en weg te zappen. Drie dagen later toch weer gekeken omdat godbetert Dyab Abou Jahjah slim mocht komen wezen. De humor was dezelfde. Jurylid Geubels zei dat er pas een Arabier in de show zat en dat het al over kamelen ging. Hopelijk wil hij na zijn grapjascarrière niet in de politiek gaan. Ik ken politici die voor minder het label “racist” opgeplakt krijgen. Dat Geubels uit het juiste progressieve hout gesneden is, maakt een verschil. Op Vlaamse televisiezenders is dat superbelangrijk. Jahjah ging er al meteen uit. Of Erik van Looy volgend jaar Fouad Belkacem of Jejoen Bontinck of zijn pa zal proberen te strikken, is niet zeker. Alles kan. Alleen al het unieke humorniveau van “De slimste” bewijst dat elke aflevering opnieuw.

G.G.