Professionele duiding
Woensdag 22 oktober. Honderden scholieren komen op straat om te protesteren tegen de aangekondigde besparingen in het onderwijs. Betogen zij in de voormiddag tijdens de schooluren, of betogen zij in de namiddag, als ze vrij hebben? Het antwoord: zij betogen tijdens de lesuren, al dan niet met toelating van de school en de ouders. We zagen de beelden ’s avonds in het tv-nieuws van VTM. “Zo’n achthonderd scholieren betogen door de straten van Gent”, aldus nieuwspresentator Wauters. Wij zien in de reportage heel veel rode vlaggen met de typische opgestoken vuist. Meer nog, we zien enkel die linkse vlaggen in de betoging. Dan wordt ene Mathias vander Hoogerstraete aan het woord gelaten. Hij is de organisator van de betoging. U kent die scholier niet? Kan ook moeilijk, want Mathias is helemaal geen scholier. Hij is 24 jaar oud. En hij is de verantwoordelijke van de Actief Linkse Studenten (ALS), een extreemlinkse studentenorganisatie. Maar die duiding krijgt u bij VTM niet. Daar wordt Mathias vander Hoogerstraete voorgesteld als een verontruste brave scholier.

Massaal?
Niet alleen VTM is gebuisd inzake duiding. Wat lezen we in Het Nieuwsblad over die betoging? Er deden een vierhonderdtal scholieren mee, een pak minder dan verwacht door de organisatoren. En wat lezen we en zien we bij de VRT: “Gentse scholieren protesteren massaal tegen overheidsmaatregelen.” Let op het woord “MASSAAL” dat de VRT gebruikt in haar berichtgeving. Terwijl het toch maar over een vierhonderdtal scholieren gaat, hoofdzakelijk afkomstig uit één Gentse school, Sint-Lucas. Nu had ALS daags voordien een persmededeling verstuurd en daarin lezen we: “De laatste dagen werd intensief campagne gevoerd op de Gentse scholen voor de eerste scholierenstaking. De reacties zijn veelbelovend en de oproep zal massaal gevolgd worden.” Let op het woord “MASSAAL”. De woordvoerder van ALS verklaarde bovendien dat “zeker duizend betogende scholieren verwacht worden van zes verschillende scholen.” De getallen van de betoging zeggen veel: vierhonderd volgens de politie, achthonderd volgens VTM, “massaal veel” volgens VRT. En nergens wordt vermeld dat de initiatiefnemers achter de “scholierenbetoging” allemaal uit extreemlinkse hoek komen.

Het verschil
Voorbije zondag betoogden in Brussel zo’n 200 mensen tegen islamofobie. Tot de betoging was opgeroepen door de organisatie “Muslim Rights”. En eerlijjk gezegd, daar hadden we nog nooit van gehoord. De verantwoordelijke is ene Fouad Benyekhlef. Mocht u nog nooit gehoord hebben van de man: hij is acteur, woont in Luik, en is voorzitter van de “Muselmans Progressistes”. Zowel VRT als VTM vinden dat islamofobie een brandend actueel thema is en waren met een cameraploeg aanwezig. In de reportage: geen enkele vermelding van de linkse achtergrond van de organisatoren. Toen enkele weken er een 1000-tal personen in Mechelen betoogden tegen Christenvervolging in de wereld, was er in de verste verte een cameraploeg van VTM en VRT te bespeuren, Ongetwijfeld niet belangrijk genoeg voor onze nieuwsmakers. Maar islamofobie, dat is natuurlijk brandend actueel…

Schaduwparlement
Bij Knack bevielen ze verleden week weer van een geniaal idee: waarom geen «schaduwparlement» invoeren, een dagelijkse column waarin enkele niet-verkozen of niet meer herkozen verkiezingskandidaten hun zegje mogen komen doen. Waarom? “Omdat u, de kiezer, niet altijd helemaal gelijk heeft”, aldus Knack. Dus werden de zeven weekdagen netjes over de zeven min of meer grote Vlaamse partijen verdeeld. Welke zeven? Volgens hen van «radicaal links tot stevig rechts»: PVDA, sp.a, Groen, N-VA, CD&V, Open Vld en LDD. Of daar niet een partij ontbreekt? Inderdaad! De Piratenpartij en ook BUB ontbreken. Maar ja, er zijn nu eenmaal maar zeven dagen in een week. Men kan niet altijd iedereen tevreden stellen. Wat? Dat er nóg een partij zou ontbreken? Eén die zelfs in het parlement zit? Ach ja, het UDF. Maar UDF’ers zijn nu eenmaal Franstaligen, en die lezen Knack toch niet. Van enige andere partij hebben wij geen weet. Bij Knack zelfs uitdrukkelijk niet. En nogmaals, denk eraan: “u, de kiezer, heeft niet altijd helemaal gelijk”. Juist, ja.

Mentaal verward
We kunnen ons voorstellen dat in menig redactielokaal een enorme zucht van opluchting geslaakt werd, toen bleek dat de schutter in Canada dan toch geen moslim zonder meer was, en al helemaal geen geïmmigreerde moslim, doch “mentaal verward”. Of zoals De Standaard schreef: «Zehaf-Bibeau [zou] mentaal verward geweest z n en zich aangetrokken gevoeld hebben tot de islam.» Waaraan wij alleen maar kunnen toevoegen: inderdaad! Vraag is of De Standaard het ook zo bedoeld heeft.

Kandidaat van het kapitaaaaal
Gehoord op Radio 1, over de Braziliaans presidentsverkiezingen: Aécio Neves is de kandidaat van het “kapitaaaaal”. Met een lange walging in die aaaaa, zoals ze dat alleen bij de VRT kunnen. Kwestie dat de luisteraar zou weten voor welke kandidaat hij moet supporteren, en welke niet. Voor de rest prijzen wij ons gelukkig dat wij met onze belastingcentjes een openbare omroep mogen sponsoren waar elke dag opnieuw de kwaliteit, de objectiviteit en de neutraliteit vanaf spat. U toch ook?