De kus in ruil voor een koninkrijk

De debuutplaat van de muziekgroep Buurman, ‘Rocky Komt Altijd Terug’, dateert al van 2008 en de plaat ‘Mount Everest’ is ook al vier jaar oud. Hoog tijd voor nieuw werk, moet Buurman gedacht hebben. Groepsbezieler Geert Verdickt vond zijn ideeën voor een nieuwe plaat… in een doos. Hij had die doos een paar maanden eerder van z’n vader gekregen. Een doos vol foto’s, brieven en documenten van z’n grootvader. Marc Fraine was zijn artiestennaam. In het Antwerpen van de jaren dertig en veertig speelde grootvader Verdickt piano, accordeon en orgel in hotels, in de opera en in toenmalige cinema’s bij stomme films. Door fantasie geprikkeld, groef kleinzoon Geert in opa’s verleden en kwam hij bij mooie verhalen terecht: persoonlijk, maar ook universeel. Deze verhalen vormen de basis voor het album dat vorige week donderdag werd voorgesteld in Borgerhout. Een verhaal over (groot)vaders en zonen. Over vrouwen, moeders en dochters. Over thuiskomen en vertrekken…

Door middel van liedjes, muzikale tapijten, dialogen en projecties slaagt Verdickt erin flarden uit het verleden zodanig uit te lichten dat ze een eigenzinnige lappendeken vormen van het hier en nu. Geert Verdickt laat zich bijstaan door Stijn Gevaert en Koen Renders, de beste eenpersoonsgroepen van het land (toetsen, drums, soundscapes, bas, orgel, gitaar, ukelele, mondharmonica, zang en drums… en dat allemaal tegelijk!). Dus: één kleinzoon en twee eenpersoonsgroepen. De nieuwe plaat heeft als titel “De kus in ruil voor een koninkrijk” en bevat (slechts) negen liedjes, waarvan één, niet ongewoon bij Buurman, zuiver muzikaal. Dit kreeg de gepaste titel ‘Prelude’ en is eigenlijk een aanloop naar de eerste single uit de nieuwe plaat, ‘Soms ben jij de zon en ik de maan’. In de videoclip van die single zien we een overtuigende Els Dottermans, eenvoudig, maar zeer krachtig.

Zo zou je de hele nieuwe plaat van Buurman kunnen bestempelen: eenvoudig, maar krachtig. Met logische doch niet evidente titels, zoals ‘Fileleed en liefde’, ‘Zoals koffie hoort bij opstaan’ en ‘Zandkasteel bij laagtij’. Met thema’s die meer voor de hand liggen en toch veel aan de verbeelding overlaten. Muzikaal klinkt de nieuwe Buurman minder uitdagend dan de vorige, maar er werd hard gewerkt met strijkers en hoorn om er extra muzikale invalshoeken aan te geven. Tekstueel klinkt de nieuwe Buurman minder uiteenlopend en minder uitdagend, maar de kracht zit in de vernieuwing. De fans van Buurman waren donderdagavond zeer enthousiast en onthaalden het nieuwe werk met een zeer warm applaus. Buurman was dan ook enige tijd weggebleven van de podia, maar start nu opnieuw, met een lange theatertournee. Op een podium is Buurman nog steeds het beste, met een stevige zanger met een indringende stem, sterke muzikanten en warme liedjes. Geert Verdickt wist de fans extra groot nieuws te brengen: er komen nog mooie tijden aan voor deze fijne groep.

OCTAAF VEREN