“Criterium de France”

Fransen geen stevige portie chauvinisme toemeten, is het licht van de zon ontkennen. Wielerland België snakt al achtendertig jaar naar een opvolger voor Tourwinnaar Lucien van Impe (1976). Na afloop van de Tour 2015 zal dat met absolute zekerheid negenendertig jaar zijn. Met uitzondering van de jonge Limburger Tim Wellens blijft het aan de Belgische horizon tevergeefs zoeken naar rondetalent. Maar we staan niet alleen met de stempel “kansloos”. De laatste Franse Tourwinnaar is nog altijd Bernard Hinault. Hij won in 1985, negenentwintig jaar geleden, zijn vijfde Tour. Tourorganisatie ASO ziet dat met lede ogen aan. Voor de editie 2015 rook ze kans op verandering. Het jongerenkwartet Thibaut Pinot, Romain Bardet, Christophe Péraud en Warren Barguil voedde vorig jaar de hoop. Drie van hen eindigden in de top tien. Meteen ging het al op een laag pitje brandende Franse enthousiasme voor “de grootste koers ter wereld” steil omhoog.

Zeggen dat het parcours van Toureditie 2015 op maat van aanstormend Frans talent is uitgetekend, is een open deur intrappen. Chris Froome, winnaar in 2013, liet er geen gras over groeien om duidelijk te maken dat hij van wanten weet. Hij stuurde zijn kat naar de officiële presentatie, en liet in één moeite weten dat zijn voorkeur volgend jaar naar een veel evenwichtigere Giro uitgaat. Een dikke sneer. Eén tijdritje van amper 14 kilometer is niet de magneet die tijdrijders aantrekt. Het zal Tourbaas Christian Prudhomme worst wezen. Blijft Froome weg, is dat alvast één “wolfijzer” minder op de lange (klim)weg naar nadrukkelijk verhoopte Franse eindwinst.

Het uitstippelen van een daarvoor geschikt rittenschema eist zijn tol. Staat de Ronde van Frankrijk ook bekend als “la grande boucle”, in de editie van 2015 is van “boucle” nog amper sprake, laat staan van “la grande”. Het past om het, gemakshalve, over een “Grand Criterium de France” te hebben. Met een inleidende helft in het noorden van het land en een helft waarin het om de knikkers gaat, in de Pyreneeën en de Alpen in het zuiden.

Het parcours oogt zeer origineel. Maar als men de volledige Atlantische kust, inclusief de legendarische aankomstplaats Bordeaux, het centrale massief met de Puy de Dôme en de Mont Ventoux, en daarbovenop de ganse westkant met de Vogezen overboord kiepert, dan klinkt “Ronde van Frankrijk” hopeloos achterhaald. De media en de toeristische steden of gemeenten die zich, mits fors afdokken, aankomst- of vertrekplaats mogen noemen, denken niet aan ook maar één woord kritiek. In Antwerpen piekt de Tourgekte al, want het vertrek van rit drie is “binnen”. Sportschepen Ludo van Campenhout vertoonde zich zelfs in een gele trui, die evengoed bij zijn figuur paste als een tang op een varken. “Gewoon doen” is blijkbaar heel moeilijk geworden in de glorieuze tijden waarvan de goegemeente volop kan genieten.

Ons niet gelaten dat het uitknobbelen van een “Tour (?) de France” op maat van het “eigen volk” gebeurlijk nog eens kan toelaten de driekleur aan de vlaggenmast te hijsen. Of dat zal lukken, blijft afwachten. Het is nog vroeg om een pronostiek over eindwinst in het “Grand Criterium de France” uit te brengen. Bij verplicht wedden zouden we niet aarzelen om, bij leven en welzijn, al ons geld op de Colombiaan Nairo Quintana te zetten. Dat op zondag 26 juli 2015 op de hoogste trede van het ereschavotje in Parijs een “berggeit” zal staan, is absoluut zeker. Dat die “berggeit” de Marseillaise zal meezingen, is dat veel minder. Quintana heeft niet voor niets al aangekondigd dat hij van de Tour zijn hoofddoel maakt. In hoofde daarvan wil hij in het klassieke voorseizoen kennis komen maken met waaiende winden en typische kasseien in Vlaanderen en de Noord-Franse contreien. Blijft Quintana in de Ronde gespaard van inzinkingen, tegenslagen en ongelukken, dan haalt hij in Parijs het geel. Mochten we ernaast zitten, halen we de roskam wel even over onze bol.