Gebakken peren Zulte-Waregem

Leergeld
Het had er voor Anderlecht beter kunnen uitzien in de Europese thuiswedstrijd tegen Arsenal, als ze de richtlijnen van hun trainer, Besnik Hasi, hadden genegeerd en hun oor te luisteren hadden gelegd bij Aad de Mos, die alles beter weet. De twee zure tegendoelpunten in de slotfase waren volgens grootmeester De Mos te wijten aan twee overbodige wissels die Hasi, met het einde van de wedstrijd in zicht, doorvoerde. Of dat inderdaad slim was, laten we in het midden en is voer voor de stuurlui die aan wal met passer, meetlat en wiskundige formules achteraf altijd gelijk halen. Dat we er, als onmondige leken, een houten kop aan overhouden, is voor hun rekening.

Raar slot
De toeschouwers die er de verplaatsing naar het Jan Breydelstadion voor over hadden om Club Brugge bezig te zien tegen Kopenhagen hadden zich na negenentachtig minuten al verzoend met de dubbele bros op het scorebord. Dat kunnen we onze supporters niet aandoen, oordeelde Amartey, die met een vluchtschot het kransje meegereisde Denen op hun wenken bediende. “Dat kan ik ook”, zagen we Victor Vazquez, de Spaanse gladjanus van de thuisploeg, denken, en de daad bij het woord voegen, met de onverhoopte gelijkmaker in de slotseconde. Match gespeeld. Het vooruitzicht te overwinteren in de Europa League zit er nog altijd in voor Club Brugge als ze begin november in Kopenhagen hun tanden laten zien. Waar Michel Preud’homme op zijn trainersbank vast geen moeite mee heeft.

Brave knapen
Goed begonnen is half gewonnen, proberen ze ons wijs te maken. Met dat soort flauwekul moet ge bij SK Lokeren, na hun hoopvolle start tegen het Turkse Trabzonspor, niet afkomen. En zeker niet bij doelman Copa, die voor de rust manhaftig de meubelen redde maar zich later in de wedstrijd twee keer moest gewonnen geven. Trainer Peter Maes vatte de match goed samen: “We speelden te gedwee en veel te braaf.” Waarmee niet alles, maar veel gezegd is, en ze zich op 6 november in Daknam kunnen revancheren door er met elf stoutmoedige gasten tegenaan te gaan. Want veel te braaf is half zot. Volgens “stouterik” Peter Maes toch.

Hebben is hebben
Op de slotminuten na bleven de tienduizend die er op het Lisp naar zaten te kijken grotendeels op hun honger. Al zullen ze daar bij Malinwa, na de 0-1 overwinning, allicht anders over denken, en argumenteren dat beide ploegen hun best deden om er voetballend iets van te maken. Al vinden we die uitleg goed gevonden, het was de speculaas die niet deugde. Zand erover. Hebben is hebben en krijgen is de kunst, zullen ze bij KVM denken. Positief is dan weer dat scheidsrechter Van de Velde een rustige avond kende en met twee eerlijk verdeelde gele kaarten mocht terugblikken op een overwegend faire wedstrijd. Waarmee we de burenruzie kunnen afsluiten zonder dat er noemenswaardige brokken gemaakt zijn. Of ze het daarmee eens zijn in Lier, is maar de vraag.

Hartelijk welkom
Al kunnen we getuigen dat een deel van de harde kern van Racing Genk hem twee weken geleden, tijdens een supportersvergadering, naar de maan wenste, toch voelt Patrick Janssens zich, naar eigen zeggen, welkom in de Cristal Arena, nadat hij er tot algemeen directeur werd gebombardeerd. Het is maar hoe ge het bekijkt. “Keer terug naar Antwerpen”, was volgens ons niet bedoeld als uitbundige welkomstgroet. Maar daar zet de gewezen “zot van A” zich boven. “Die opmerking is menselijk”, vernemen we, “want als ge van de ene regio naar de andere trekt, is dat normaal.” Wat we een komieke redenering vinden. Of Janssens is een beetje doof, of, en dat is erger, hij is wat traag van begrip. Met onze beste wensen voor beterschap. En als moraal van het verhaal: trek, als ge de kans krijgt, eens naar een andere regio om u thuis te voelen in een midden waar ge op pek en veren getrakteerd wordt.

Gelukzakken
Of het de verdienste is van Patrick Janssens dat Racing Genk met meer geluk dan kunde drie punten pakte op het veld van Waasland-Beveren is twijfelachtig. We denken eerder dat ze de overwinning te danken hebben aan hun konijnenpoot en aan de zweefkunst van hun doelman, Köteles, waardoor de goed georganiseerde thuisploeg in de toegevoegde tijd naar een verdiend punt mocht fluiten. Daarmee komt Genk bij de top zes in de rangschikking en mogen ze zich in het Waasland terecht bekocht voelen, omdat de beslissende hoekschop er kwam na een fout waarmede middenvelder Buffel van Genk goed weg kwam. Gedane zaken nemen geen keer. Scheidsrechter Colemonts is ook maar een mens.

Alarmfase 1
Als zelfs Francky Dury, die we bij de betere trainers rekenen, niet weet wat er schort bij Zulte-Waregem, moeten we ons daar ootmoedig bij neerleggen. Met de komst van Cercle Brugge kregen ze in het Regenboogstadion nochtans een unieke kans om de rode lantaarn door te geven aan de bezoekers. Die bedankten daar feestelijk voor, met een verdiende 1-2 overwinning, meteen de eerste uitzege voor Cercle. Zo blijven ze in Waregem en in het nabije Zulte met de gebakken peren zitten.

Gevaarlijk Kuipje
Ze houden hun reputatie van te duchten thuisploeg goed in ere in Westerlo. We hebben ons laten vertellen dat ze voorbije zaterdag tegen Kortrijk hun veertigste thuismatch op rij zonder nederlaag mochten vieren. Daar worden we even stil van. Bij de ploegen die nog een bezoek aan het Westelse Kuipje tegoed hebben, doen ze er goed aan daar ook even bij stil te staan. Die weinig opbeurende verplaatsing hebben die van KV Kortrijk, dat met 2-1 de duimen moest leggen, dan toch al achter de rug. Ze kunnen getuigen dat het er kan stuiven in de Parel van de Kempen, waar ze beter verdienen dan de vijfduizend die er zaterdagavond naar zaten te loeken.

Eerlijk verdeeld
Michel Preud’homme blijkt in de omgang beminnelijk gezelschap te zijn, maar als hij op de trainersbank zit en zijn kuren krijgt, is hij minder te genieten. Als we mogen kiezen, gaan we liever een pint drinken met Hein Vanhaezebrouck omdat hij er als een gezellige en bedaarde bink uitziet met wie ge onder de mensen kunt komen zonder in affronten te vallen. Zondagnamiddag stonden die trainers tegenover elkaar in het Jan Breydelstadion en moesten ze vrede nemen met een 2-2 gelijkspel. De match tussen Club Brugge en AA Gent bracht wat we ervan mochten verwachten. Al zullen ze bij Club, dat bijna een volledige helft met tien verder moest, andere vooruitzichten gekoesterd hebben en was de flater van hun doelman Ryan ook niet in het Brugse scenario voorzien. Zo bleven de bordjes, na twee doelpunten langs elke kant, in evenwicht. Een resultaat waarin we ons kunnen terugvinden.

Wout
De mensen in het Oost-Vlaamse Kruibeke mogen op een vredige zaterdagnamiddag ook iets hebben, vonden de organisatoren van alweer een nieuwe A-cross die het bestaande aanbod komt aanvullen. Hun initiatief werd door de liefhebbers van het veldrijden op gejuich onthaald. Ze stonden massaal de crossers aan te moedigen, die in ruil voor zoveel geestdrift het beste van zichzelf gaven en met heel hun hebben en houden voor spektakel zorgden. Met belofte Wout van Aert, die Sven Nys en Klaas Vantornout te vlug af was, als ster van de namiddag. Hij is helemaal terug van weggeweest, na zijn sleutelbeenbreuk. Noteer maar dat we het laatste van hem nog niet van hebben gezien.

Bart
Omdat schaatsen op topniveau geen alledaags gegeven is in onze contreien, mag Bart Swings van ons een pluim op zijn hoed steken. In het Duitse oord Inzell hebben ze hem verleden week leren kennen, na zijn overwinning op de 1.500 meter, een afstand die hij dit seizoen voor het eerst schaatste. En dat allemaal na een loodzwaar trainingskamp, waarvoor nogal wat omhooggevallen vedetten die in andere sporttakken de grote Jan uithangen feestelijk zouden bedanken.