nr47.zak (Medium)Vaarwel Leo
Met grote droefheid moet ik onze lezers melden dat oud-hoofdredacteur Leo Custers overleden is. Leo Custers was van 1 december 2000 tot 1 december 2010 hoofdredacteur van ‘t Pallieterke. Hij volgde in moeilijke omstandigheden Jan Nuyts op.

De Wever te blauw, Almaci te rood. Of niet?
Bart de Wever is met 91 procent van de stemmen herverkozen als voorzitter van N-VA. Hij begint aan zijn vierde termijn. Zijn laatste? De helft van de meer dan 40.000 stemgerechtigde partijleden stemden per brief of via het internet. Uitdager Geert Vertongen, voorzitter van N-VA Diepenbeek, behaalde 9 procent. Meyrem Almaci, de nieuwe voorzitter van Groen, werd niet gekozen door de helft van de leden, maar door 60 procent van de 761 kiezers op het Groen-congres. Uitdaagster Elke van den Brandt strandde op 40 procent.

De straat aan de macht (Mark Grammens)
Yvan Mayeur is een a-typische burgemeester van Brussel. Hij werd door de PS in deze functie gedropt omdat hij een efficiënt partijsoldaat was geweest en verwacht werd dat hij dit zou blijven. En haast zeker ook omdat hij, naast het vertrouwen van de socialisten Di Rupo en Onkelinx (die het in Brussel voor het zeggen hebben), ook het vertrouwen geniet van de combattief anti-Vlaamse strekking binnen zijn partij.

Praten met Tomislav Sunic: “Voor een andere politieke cultuur”
Tomislav Sunic (°1953) is een voormalige Kroatische diplomaat. Als kind van een katholieke rechter (en politieke gevangene van het communistische regime in Joegoslavië) ondervond hij aan den lijve wat repressie betekent. Hij studeerde in Zagreb Engelse literatuur en Frans en zette zijn studies verder in Amerika. Hij behaalde onder meer een doctoraat politicologie aan de universiteit van Californië. Hij is altijd geïnteresseerd geweest in politieke filosofie.

Praten met Latif Bhatti: “Vervolgde moslims zijn modieus, vervolgde christenen niet”
Pakistan is voor minderheden en in het bijzonder christenen een gruwelijk land. De Vlaams-Pakistaanse zakenman Latif Bhatti stichtte “Pakistan Minority Aid” en hij spant zich dag en nacht in voor het lot van zijn vervolgde geloofsgenoten in het moslimland bij uitstek dat Pakistan wil zijn. Islamofobie is een moderne doodzonde, christianofobie wordt massaal ontkend maar is ruimer verspreid dan mohammedanenhaat.