Na concerten, meestal voor de promotie van jong talent, en een kinderopera sluit het Brussels Operettetheater (BOT) traditioneel het jaar af met voorstellingen van een gekende operette in Brussel en Leuven. Dit jaar viel de keuze op “Clivia” van Nico Dostal (1895-1981), bij ons een wat minder bekende Oostenrijkse componist. Hij studeerde in Wenen rechten en muziek, hij werd kapelmeester en componeerde bij voorkeur kerkmuziek. Dostal kwam in 1922 in het woelige Berlijn terecht, waar operette en vooral cabaret veel succes kenden. Aanvankelijk kreeg hij vooral opdrachten in de filmmuziek en in de arrangementen voor operettecomponisten, zoals Oskar Strauss, Franz Lehar en Robert Stolz. Dostal begon dan maar zelf aan een operette en “Clivia” uit 1933 zal zijn meesterwerk in het genre blijven. In 1946 trok hij opnieuw naar Wenen en hij maakte zich verdienstelijk in kamer- en kerkmuziek. Zijn eerste en beste operette staat duidelijk in de uitbundige maar ook melancholische cabaretsfeer te Berlijn tijdens het interbellum. Clivia is een filmactrice die zich wentelt in een rariteitenkabinet, een collage van vreemde mensen en imaginaire situaties in een fictief land, Boliguay, bewaakt door amazones, gaucho’s en officieren in Duitse mars. Het BOT-koor vervult al deze rollen met zwier, en speelt ook nog voor publiek en filmploeg. Dostal heeft buiten de solistenrollen bijzonder veel aandacht geschonken aan het koor en de orkestmuziek. Het City of Brussels Orchestra, onder de directie van Stijn Saveniers, speelt elk jaar sterker en past zich perfect aan in het operettegebeuren. Het orkest krijgt bij elk bedrijf een ruime ouverture toegewezen en krijgt voldoende mogelijkheden om zijn stijgende waarde te bewijzen. In het libretto van Charles Amberg en Franz Maregg worden sterke personages en brechtiaanse figuren ten tonele gebracht. In de eerste plaats is er de filmdiva Clivia Gray, uitstekend vertolkt door sopraan An de Ridder. Haar geliefde, met ups en downs, is gaucho en president Juan Domigo, krachtig vertolkt door tenor Koen Vereertbrugghen. Dat dient ook gezegd van mezzosopraan Joëlle Charlier als amazonesergeant. De publiekslieveling is meer de zeer dynamische tenor Emils Kivlenieks, als reporter van de Chicago Times. Uit Chicago komt ook bankier Potterton, naar gewoonte sterk vertolkt door bariton Agris Hartmanis. Er vallen nog solisten op, zo tenor Geoffrey Degives als eerste gaucho en tenor Niels Badenhop als de Berlijnse uitvinder. BOT brengt opnieuw een geslaagde operette voor een enthousiast publiek, met drie voorstellingen in het Kaaitheater te Brussel.
“Clivia” is te volgen in de Stadsschouwburg te Leuven op zaterdag 13 december om 14.30 en om 20 uur.

FDC