Een boerderij in de Kempen, in de late herfst van 1917. Een weduwe krijgt van de veldwachter de boodschap dat drie Duitse soldaten in de schuur komen logeren, om te herstellen van opgelopen oorlogsleed. Dat zint haar niet. Het leven op de boerderij is al moeilijk genoeg. Bovendien vreest ze voor haar jonge dochter. Maar nog lastiger om dragen is dat twee van haar zonen dagelijks gevaar lopen aan de IJzer, waar ze tegenover ‘zulk’ volk liggen. Zulk volk, dat hier nu komt inwonen… Dat is de situatie die Ernest Claes beschrijft in zijn novelle ‘De moeder en de drie soldaten’.

Op uitnodiging van Marnixring Max Wildiers zal verteller Dries Chaerle op zondag 14 december dit kerstverhaal vertellen zoals Claes het in 1939 neerpende: eenvoudig en intimistisch.  Hoewel de Grote Oorlog een terugkerend thema is in het werk van Claes, heeft hij “De moeder en de drie Soldaten” in 1939 uitdrukkelijk “een kerstverhaal” genoemd. Dat heeft natuurlijk te maken met die éne kerstavond in 1917, waaraan het verhaal een hoofdstukje moet wijden. Maar bovenal valt de tekst in zijn geheel te beluisteren als een vertelling van het kerstgebeuren. Een klarinettrio (Serge Logie, Filip de Leeuw en Pieter Verstraete) zorgt voor korte, fijne intermezzo’s. Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe voegt er in houtskool een bijzondere dimensie aan toe.

Afspraak zondag 14 december om 15 uur in de Sint-Antoniuskerk in Edegem (Drie Eikenstraat). Toegangskaarten aan 18 euro. De opbrengst gaat naar de vzw Moeders voor Moeders.

Kaarten zijn te koop via het secretariaat van ‘t Pallieterke of via onze webwinkel.