kleinepiranhapall (Medium)Kanttekeningen bij de Europese migratie
Verleden vrijdag zei de Britse premier David Cameron, tijdens een toespraak in een fabriek in Straffordshire, de Europese interne migratie de wacht aan. Wie naar Groot-Brittannië komt, zal eerst vier jaar moeten werken voor hij gebruik kan maken van de Britse sociale voorzieningen. Bovendien zal wie niet binnen een half jaar na aankomst werk vindt, terug naar zijn land van herkomst moeten keren. Ook aan de kinderbijslagenstroom naar het thuisland voor kinderen die nooit een voet in Groot-Brittannië hebben gezet, zal een einde komen.

De schuld van de sossen, jawel
Wie het begrotingsbeleid van de regering-Michel in detail analyseert, kan slechts tot één conclusie komen: de federale regering moet het puin van jarenlang links beleid ruimen. De focus ligt niet langer op extra belastingen of op eenmalige maatregelen. Neen, het is aan de uitgavenkant dat de komende jaren zal worden gewerkt.

De paus in Straatsburg (Mark Grammens)
Het ontkerstend Europa krijgt waar het om gevraagd heeft: een verminderde aandacht van het Vaticaan. Dezer dagen bezocht paus Franciscus I voor het eerst een plek in de Europese Unie, en ging meteen naar Straatsburg, waar hij welgeteld drie uur doorbracht: een uur voor een toespraak in het Europees parlement, een kleiner uur voor een toespraak in de Raad van Europa (op loopafstand van het parlement), en dan, gauw terug naar huis.

Praten met Thierry Debels: Het vorstelijke vermogen van de Coburgs
De Coburgs wegen financieel 1 miljard euro. Filip sloot met N-VA een koehandel om die partij aan de macht te brengen indien zij vijf jaar over het koninklijke geld zou zwijgen. Hendrik Vuye bevestigt onrechtstreeks die draai.

Christoffel Plantijn
Een paar jaar geleden zei een leraar “profane vakken” van een Antwerpse joodsorthodoxe school me dat het Plantijn-Moretusmuseum één van de weinige musea is waar hij met leerlingen naartoe kan: geen schilderij van een naakte vrouw te zien.