2015-01_01_Eric - Tindemans (Medium)Overleeft de regering-Michel 2015?
Velen stelden zich de afgelopen week de vraag of de regering-Michel 2015 wel zal kunnen overleven. Aanleiding was de beruchte fietsparabel van Bart de Wever over de houding van de CD&V in de federale regering, en wat hij daarrond vertelde. Carl Devos titelde enkele dagen later zijn laatste column voor de kerstvakantie “Doorstart of crash?”, en hij sluit een echte regeringscrisis in de lente niet uit. Nochtans gaf Bart de Wever zelf het antwoord op de vraag hoe realistisch zo’n crash werkelijk is. We citeren: “Ik wens veel geluk aan wie deze regering laat vallen.”

Wat is er gebeurd met CD&V? (Grammens)
Vroeger, als je Nieuwpoort-aan-zee langs de Albertlaan binnenreed, las je op de muur van een hotel (inmiddels afgebroken en vervangen door appartementen), een reclame voor het restaurant waarop stond: “specialiteit van vis en vlees”. Ja, dachten we dan, en waarom niet: eten en drinken. En we grapten dat dit waarschijnlijk verkiezingsreclame was voor de plaatselijke CVP.

Politici die flirten met moslims: soms wel heel onvoorzichtig
In ons artikel over de halalcertificaten vroegen we ons af hoe het komt dat de overheid en de politici zo weinig kritisch zijn wanneer het om moslimaangelegenheden gaat en niemand zich (veel) vragen stelt bij de opmars van alles wat halal is. Het antwoord ligt voor hand: het is politiek niet correct. Duidelijk. Politici gaan soms heel ver in het omarmen van de moslimgemeenschap. Sommigen zijn daarbij bijzonder naïef. Een paar voorbeelden.

Leo Tindemans en het Egmontpact (Grammens)
Bij het overlijden van Leo Tindemans, 92, herinnert vrijwel iedereen eraan dat hij bij de Europese verkiezingen van 1979 bijna één miljoen voorkeursstemmen heeft gehaald als lijsttrekker van de toenmalige CVP, en dat dit cijfer ongeëvenaard is gebleven. Niemand heeft het hem ooit nagedaan. Echter, nergens lees ik de volledige waarheid over dit miljoen stemmen, en die is dat Tindemans er eigenlijk nog veel meer had kunnen halen, maar dat dit door een complot van de leidende politici van het land met koning Boudewijn werd verhinderd.

Het gevangeniswezen: de vulkaan staat weer op uitbarsten
Het ziet ernaar uit dat het in de gevangenissen binnenkort opnieuw serieus hommeles wordt. Het penitentiair personeel klaagt al jaren steen en been over de overbevolking, de lamentabele infrastructuur, de toenemende agressie onder de gedetineerden, de ontelbare achterstallige verlofdagen, de regeltjes allerhande die bijna niet bij te houden zijn, en noem maar. En nu wil de regering ook nog eens fors gaan besparen op de personeelsuitgaven. Er hangen opnieuw stakingen in de lucht. De acties zouden wel eens harder kunnen zijn dan in het verleden.