Als de oppositie zwijgt
Ter gelegenheid van Wereld Aids Dag (1 december) kregen Antwerpenaars de kans zich solidair te tonen met mensen die aan aids lijden of met hiv besmet zijn. Ze konden dat doen door het opspelden van een lintje. Stadsbestuur en OCMW lieten lintjes verspreiden in het stadhuis, districtshuizen, loketten vreemdelingzaken en stadswinkels. De kleur van het lintje is rood. Het is onduidelijk of burgemeester De Wever al dan niet iets te maken had met die keuze. Hoe dan ook, voor een keer bleef het stil bij de groen-rode oppositie. Was het lintje geel geweest, was de kritiek allicht nog lang niet uitgestorven.

Vinger tegen het voorhoofd
Hoe wereldvreemd kun je als notoire sportbobo zijn? Harry Been, bestuurder bij het Nederlandse Olympisch Comité, gaf het niet eens verbazende antwoord. Hij ziet in de as Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Brussel een ideaal olympisch speelveld voor de toekomst. Been was één van de welgestelde dagdromers die campagne hebben gevoerd om het WK voetbal 2018 naar “de as” te halen. Gelukkig voor de Belgische en Hollandse belastingbetaler viel de keuze op Rusland. Trudo Dejonghe, sporteconoom aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen, zette het “OS-idee” van Been prompt en terecht bij het groot vuil vanwege financieel onhaalbaar. Vlaams sportminister Philippe Muyters zou geen politicus zijn, mocht hij niet “voorzichtiger” reageren. Het zou volgens hem kunnen “als de Spelen soberder worden”. Maak die “voorwaarden” hard in het profiteurwereldje rond topsport! Geef ons maar mensen als Dejonghe die in tijden van besparen en inleveren figuurlijk met de vinger tegen het voorhoofd tikken als een bobo vooral brood ziet in een “brood en spelen”-ideetje “voor het volk”.

Geen nieuwe moskee
In Kortrijk krijgt de steeds maar groeiende moslimgemeenschap (voorlopig) geen nieuwe moskee. Het stadsbestuur zit daar voor niets tussen. Integendeel, burgemeester Van Quickenborne en zijn schepenen steunen de vraag van de moslims. “We geven de zoektocht niet op. We speuren naar een locatie met voldoende parking en goeie verbindingen”, aldus schepen Woud Maddens (Open Vld).
In feite hebben de moslims helemaal niets te vragen of te eisen maar zich gewoon aan te passen. Tot voor kort hadden de moslims hun oog laten vallen op een groot stuk bouwgrond nabij de Kortrijkse Stasegemsesteenweg, waar haast uitsluitend allochtonen wonen. Maar de grondeigenaar verkocht de grond liever voor 685.000 euro aan enkele industriëlen. De moslims konden die som blijkbaar ook ophoesten. Wie zou dat voor hen opgehoest hebben? We vragen het ons af.

Slordigheden in begroting provincieraad
Het was gedeputeerde van Financiën Frank Smeets die een welgemeend (?) ‘mea culpa’ sloeg tijdens de laatste raad van de novemberzittingen, omdat ‘het budget 2015 wegens slordigheden niet kon worden goedgekeurd. Het waren Vlaams Belang en N-VA die deze slordigheden in de jaarrekeningen hadden aangekaart. Vooraleer een nieuw budget wordt voorgelegd, moeten alle jaarrekeningen goedgekeurd zijn. Maar… er zaten nogal wat rekenfouten in. En, in processen-verbaal over de rekeningen stonden die gedeputeerden vermeld – Gilbert van Baelen, Walter Cremers en Mieke Raymaekers – die op dat moment geen gedeputeerden meer waren. Door dit alles, en omdat de oppositie dreigde een klacht in te dienen, besliste de deputatie de goedkeuring met een maand uit te stellen. Dat ze niet kunnen rekenen in de Limburgse deputatie, tot daar toe, maar dat ze al niet meer weten wie hun collega’s zijn, dat lijkt ons een brug te ver.

Opnieuw de tramlijn Hasselt-Maastricht
Het Vlaams Parlement heeft gedebatteerd over de problemen met de tramlijn Hasselt-Maastricht. Die wordt in Nederland zomaar even 30 miljoen euro duurder, omdat de Wilhelminabrug over de Maas niet berekend is op het gewicht van een tram. Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken, heeft dé oplossing: schaf de eindhalte aan het Maastrichtse station af, zodat de Maas niet moet worden overgestoken Zeg nu nog dat de Vlamingen niet slimmer zijn dan hun Nederlandse collega’s. Zo slim zelfs dat minister Ben Weyts (N-VA) opperde dat hij overleg zou plegen met de Nederlandse collega’s. Da’s nu de vraag: over de Maas, of niet?