In de gangen en de kamers van Oud Sint-Jan te Brugge worden een driehonderdtal ‘originele’ tekeningen, gravures en litho’s van topfiguren van de hedendaagse kunst geëxposeerd. Centraal staat Pablo Picasso (1881-1973). Het grootste deel van de getoonde werkjes is van zijn hand. In de didactische panelen worden leven en werk geplaatst in het kader van de grote stijlen en stromingen van de twintigste eeuw. Voor de jongeren, en zelfs een weinig voor de senioren en diverse verenigingen, werd een pedagogisch dossier samengesteld met tekst, uitleg en vragen. In de reis door het oeuvre van Picasso worden zijn blauwe en roze periode evenals de Afrikaanse invloeden en vooral zijn baanbrekende werk als kubist belicht. Voor de wereldgeschiedenis en in het bijzonder de Spaanse burgeroorlog wordt “Guernica” in de kijker gezet. De jonge bezoekers moeten in de tekeningen motieven zoeken die in de hoofdwerken aan bod komen. Zo ook voor de elementen en facetten van de volbloed Spanjaard in de stierengevechten. Picasso begreep als niet één de kunst om in enkele vloeiende lijnen een sfeer te scheppen en een aanzet voor grotere werken en olieverfschilderijen te schetsen. In deze tentoonstelling is Picasso vooral te bewonderen als een hyperbegaafd portrettist. De vormen variëren mee volgens de periodes in zijn leven en zelfs volgens de vrij talrijke vrouwen die zijn levenspad hebben gekruist. De vaak donkere expressieve portretten spreken voor zich.

Ongeveer een derde van de expo is aan Picasso gewijd, maar om de vele ruimtes van Oud Sint-Jan te vullen, komen ook vele vrienden en tijdgenoten aan bod. De vergelijking blijft boeiend. Zo zijn er heel wat tekeningen te bewonderen van zijn Catalaanse vriend Juan Miro. Samen kwamen ze in het Parijse artistieke milieu terecht. Ze voelden wat voor het fauvisme. Ook het surrealisme liet hen niet koud, na het manifest van André Breton. Picasso koesterde een haat-liefdeverhouding met Matisse, die hij in feite bewonderde. In het parcours werden nog vele prominente figuren opgenomen. Van bij ons mocht Magritte niet ontbreken, evenals Cézanne, Degas, Braque, Renoir, Rodin en Cocteau. Een belangrijke figuur blijft Marc Chagall, een Russisch-Joodse kunstenaar, illustrator, en ook bekend voor zijn glasramen. Een aantal tekeningen zijn reeds te bewonderen maar midden 2015 wordt hij de centrale figuur in de wandelgangen van Sint-Jan.

FDC