Links conformisme

Knack riep Thomas Piketty uit tot «man van het jaar». Piketty is de Fransman die in een dik boek de groeiende economische ongelijkheid onder de bevolking «bewees», en dat gaat er bij links uiteraard in als zoete koek. Iedere linkselaar die zichzelf een beetje respecteert, heeft ostentatief een exemplaar van dat boek in zijn boekenkast staan, maar slechts enkelen onder hen hebben het ook effectief opengeslagen. Sommigen zullen misschien de korte pocketversie doorbladerd hebben, maar de meesten kennen Piketty en zijn bevindingen eigenlijk alleen maar van één of ander aanbiddend interview in hun favoriete linkse tijdschrift.

Omdat Thomas Piketty precies vertelt wat links zo graag hoort, is hij immens populair in de mediakringen die er zogezegd toe doen. Dus ook bij Knack, dat zich nog maar eens plat conformeert aan de linkse pensée unique.

Dan hebben we het toch iets meer voor TIME, dat de ebola-bestrijders uitriep tot de mannen en vrouwen van het jaar. Zij riskeren immers elke dag hun leven, ook nu ebola even uit het mediabeeld verdwenen is. Dat TIME de strijd tegen ebola op die manier opnieuw onder de aandacht brengt, is een goede zaak, en strekt een pak meer tot eer dan de ordinaire aandachtzoekerij van Knack.

Begrafenis

Vrijdag werd koningin Fabiola begraven, en dat moest natuurlijk op radio en televisie rechtstreeks uitgezonden worden. We betwijfelen of er naar die uitzendingen veel volk geluisterd of gekeken heeft, behalve degenen die toch maar thuis zaten en echt niets beters te doen hadden.

Ons viel op dat de RTBf aan de kathedraal een mensenmenigte opgemerkt had. Misschien waren het wel de Spaanse toeristen die, volgens de VRT, nogal verwonderd waren over de afwezigheid van veel volk. Als het goed is, zeggen we het ook, en bij de VRT waren ze tenminste niet zo flauw gewag te maken van veel volk omwille van een paar honderd personen die waren komen kijken. Zelfs het excuus dat het aan het weer kon gelegen hebben, bleef achterwege, al was dat weer inderdaad barslecht.

Wij raden koningin Paola aan zo snel mogelijk te sterven, en best bij mooi weer, midden in de zomervakantie. We vrezen immers dat anders het aantal kijklustigen op haar begrafenis op één hand te tellen zal zijn…

Mediacircus in Lima

Het circus dat in de media als een «klimaatconferentie» omschreven werd, streek neer in Lima. We schrijven circus, want dat was het ook. Met het klimaat hebben klimaatconferenties amper nog iets van doen, behalve dan dat men er ronkende teksten aanneemt om de belastingbetalers in het Westen nog maar eens te pluimen in naam van de zoveelste linkse fetisj: het k-l-i-m-a-a-t!

Het scenario is telkens weer hetzelfde. Een paar weken op voorhand laten politici weten dat ze ginds eens goed hun gedacht gaan zeggen. Vervolgens komen de milieuorganisaties, die dan weer verwachten dat er niets of toch zeker veel te weinig uit de bus zal komen. Een paar dagen vóór de conferentie volgt er dan een pompeuze actie van die milieuorganisaties, die de tv-kijker in het Westen een extra slecht geweten moet aanpraten.

De onderhandelingen op klimaatconferenties lopen steevast uit, zodat één of andere milieuminister die de conferentie mag voorzitten voor de camera’s nog eens een dramatische oproep mag lanceren. Niet dat we zelfs maar een flauw vermoeden hebben van wat er dan zo speciaal was aan een vooropgestelde deadline. Eens de onderhandelingen afgesloten – want zoals in een Hollywoodfilm moet het uiteindelijk toch allemaal goed komen –, is het dan de beurt aan de milieuorganisaties, die voor de camera mogen komen verklaren dat ze ontgoocheld zijn. Geeuw.

Alleen een zagevent (zoals ondergetekende) die opwerpt dat die klimaatconferentie in Lima al even “milieuvriendelijk” was als een ijspiste in een Arabische woestijn. Als men maar op tv kan komen!

Opnieuw windstilte in Doel 4

Na de korte opstoot van verleden zondag ging de doofpot rond de sabotage van Doel 4 opnieuw dicht. Merkwaardig, want je zou toch denken dat de nationale media geen klein beetje zouden beginnen spitten naar de achtergrond van de vermoedelijke dader van een terreurdaad tegen een nucleaire centrale op een steenworp van een grootstad als Antwerpen. Vindt men op de redacties nu echt dat dit slechts een fait divers is? Of zou het misschien iets te maken hebben met een mogelijk verkeerd «profiel» van de dader? Ons viel op dat ze ook bij Groen allang niet meer zo hevig aandringen op al te veel informatie over wat er begin augustus in Doel 4 precies gebeurd is. Er zijn hogere belangen in het spel, weet u.

Er is vraag en vraag

Is een staking bij de VRT een goede of slechte zaak voor kijkers en luisteraars? Over de uitslag van een gebeurlijk referendum daarover bestaat weinig twijfel: goed. Er rijst ook de vraag of de openbare omroep het zich mag veroorloven via een staking haar ongenoegen te laten blijken voor regeringsmaatregelen, zeg maar bijten in de handen die hem voedt. Dat de VRT enkel staakt uit onvrede met de besparingen in eigen huis gelooft niemand die beseft dat hij al decennia nieuws en duiding met rood-groen label opgediend krijgt. De staking in dat kader beoordelen, is geen vergissing. Mediaminister Sven Gatz (Open Vld) heeft een nieuw VRT-project voor ogen. Op grond van de aan de Reyerslaan gekoesterde sympathieën kan hij het niet snel genoeg in praktijk brengen.