Kampioenen in hun hemd

Taaie Pauwels
Dat veldrijder Kevin Pauwels, na zijn middelmatige start in het nieuwe seizoen, zijn draai heeft gevonden, bevestigde hij in Hasselt. Na zijn overwinning in Milton Keynes was het voorbije zaterdag weer prijs voor de taaie uit Kalmthout, die niets dan lof had voor zijn metgezel Wout van Aert, die tweede eindigde. “Ik was met de juiste man op stap vandaag. Wout en ik steken er op dit moment wat bovenuit.” Dat zal Sven Nys, die vrede moest nemen met een vierde plaats, niet graag horen. Maar het zal beteren als we zijn verweer voor waar aannemen. Waarom zouden we dat niet doen?

Rotweer gevraagd
Het zijn de weersomstandigheden die Sven Nys dwarszitten. Het heeft denkelijk met de opwarming van de aarde te maken. De oude wijven die verondersteld worden rond deze tijd van het jaar met bakken uit de lucht te vallen, laten het afweten. Dat kan niet blijven duren. Laat eens horen Sven. “Als het regent, kunnen de manches in Loenhout en Essen een ploeterwedstrijd worden en ook de cross in Baal is me op het lijf geschreven.” Dat belooft. Onze paraplu en botten staan al klaar.

Logisch
In Waregem hebben ze niet veel belangstelling voor de bekercompetitie. Of was het omdat Lierse tot nu niet veel voorstelt dat ze met amper 2.500 naar het Regenboogstadion afzakten? Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. De trainer van Lierse, Stojanovic, kon er niet mee lachen dat zijn ploeg na een dik uur spelen met tien verder moest. Zijn bef was helemaal niet om aan te zien toen Nwofor in de verlengingen een strafschop naar de vaantjes hielp. Gevolg: Zulte-Waregem met de hakken over de sloot, – over de Gaverbeek als ge wilt -, naar de kwartfinales. Met als droge commentaar van de Liersetrainer: “Nu telt alleen de competitie.” Dat zal wel. Vermits er voor Lierse niets anders overblijft, kunnen we hem niet tegenspreken.

Laat maar komen
De steken die Lierse liet vallen, maken de zaak niet van Zulte-Waregem, dat al mag beginnen oefenen om de honneurs waar te maken als Anderlecht einde maart naar het Regenboogstadion komt voor de kwartfinales van de beker. Wie een beetje vertrouwd is met het huis weet dat ze aan de Gaverbeek altijd iets meer kunnen wanneer ze hoog bezoek ontvangen. Al is het dan met een onnozele beker als inzet, wat eraan vasthangt, is niet te versmaden. Anderlecht let op uw zaak, en denk niet te vlug laat “de boeren” maar dorsen.

Voorbeeld
De strijkijzers…, pardon, de spelers van Oostende maakten er in de bekerwedstrijd op het veld van Charleroi een ondermaatse vertoning van, die eindigde op een 2-0 overwinning voor de thuisploeg. Anderzijds moeten we toegeven dat de groep die er niets van bakte, zijn manieren kent. Het handvol supporters dat er de verplaatsing naar het Stade du Pays voor over had, krijgt, als penitentie voor de wanprestatie van hun idolen, zijn busticket terugbetaald door de manschappen van trainer Vanderbiest. De spelers van Oostende gaan er geen boterham minder door eten, maar het is het gebaar dat telt. Misschien is het voor navolging vatbaar.

Voorstel
Inderdaad iets om over na te denken. Wie met de voeten van de supporters speelt, moet de gevolgen dragen. We stellen voor, en we dromen hardop, dat zweetdieven niet alleen voor de verplaatsingskosten opdraaien, maar ook de helft van hun loon afstaan aan de brave zielen die zich voor een appel en een ei en in de marge uitsloven om, tegen beter weten in, de jeugdwerking van hun club op peil te houden. En wie bepaalt of de geviseerde spelers al dan niet het beste van zichzelf hebben gegeven? De analisten van de VRT uiteraard, die gewapend met passer, meetlat en vergrootglas, toch alles beter weten.

Lastigaards
Bijna was de hoogdag die ze in Brakel meemaakten in de bekermatch tegen KV Mechelen op een succes over de hele lijn uitgedraaid. Met de nipte 2-3 overwinning op het veld van een derdeklasser moet Malinwa niet hoog van de toren blazen. Spons erover. Het vervolg dat ze Achter de Kazerne aan hun bekeravontuur breien, opent perspectieven. Al zullen ze daar nog even geduld moeten oefenen tot 21 maart, om Club Brugge te verwelkomen en, als wij het KVM-kamp mogen geloven, het de bezoekers lastig te maken. We pakken hen op hun woord en bij Club zijn ze gewaarschuwd. Als ze in Mechelen lastig doen, hebben we er het laatste nog niet van gezien.

Koopjes
Wie maakte zich in de bekermatchen het meest belachelijk? Daarvoor moeten we naar Sclessin kijken. Bij Standard draait de laatste tijd alles vierkant. De Rouches werden door Lokeren zonder pardon ingeblikt met 1-4. Dan is de revolutie niet ver weg in de Vurige Stede, waar het bestuur zich, na vier nederlagen op rij, gedwongen ziet grote kuis te houden. “Desnoods speel ik in de toekomst met tieners”, liet hun gekwelde trainer en zorgendrager, Vukomanovic, zich ontvallen. Hij ziet het ook niet meer zitten. Er zijn koopjes te doen binnenkort in Sclessin, maar achteraf niet komen klagen dat er veel brol tussenzit.

Vernedering
Dag, beker! Over naar de reguliere competitie. Of de spelers van Anderlecht, die zich in Moeskroen met 4-2 lieten vernederen, ook bereid zijn om, zoals die van Oostende, tegemoet te komen aan hun supporters, is twijfelachtig. We vrezen dat trainer Hasi niet te vermurwen zal zijn met een doos pralines van “Mon Chéri”, nadat zijn pupillen, na amper een halfuur, al met drie-nul in het krijt stonden. Match gespeeld. Naar wat zich na afloop in de kleedkamer afspeelde, kunnen we alleen maar gissen. Een feestje zal het niet geweest zijn, veronderstellen we.

Pang!
Met zijn allen naar het Westelse Kuipje, waar met Westerlo tegen Waasland-Beveren een interessante affiche op het programma stond. Zo interessant was het nu ook weer niet, zullen ze in Westerlo gedacht hebben na de 1-2 nederlaag en de vaststelling dat hun ploeg met één schraal puntje op achttien fameus aan het zwalpen is. “Daar kan ik geen rekening mee houden”, antwoordde Renaud Emoind, die het scoren maar niet kan laten, en zijn 23ste verjaardag vierde met het winnende doelpunt voor Waasland-Beveren en het nekschot voor Westerlo.

Verrassend Kortrijk
Het was even wennen, toen we zaterdagavond de rangschikking onder ogen namen en KV Kortrijk daar, met evenveel punten als Anderlecht, op een weelderige tweede plaats zagen prijken. Het kind van de rekening was dit weekeinde KV Mechelen, dat met overtuigende 3-0 cijfers wandelen werd gestuurd. Als ze bij Malinwa dan toch op zoek zijn naar een uitvlucht kunnen ze aanhalen dat Kortrijk in zijn laatste vijf wedstrijden vijftien punten op vijftien heeft behaald. Yves Vanderhaeghe en zijn vinnige kornuiten zijn goed aan het boeren.

Belofte maakt schuld
Het gaat van kwaad naar erger met het allegaartje dat de geel-zwarte kleuren van Lierse moet verdedigen. Al moeten we ootmoedig toegeven dat de Pallieters – ten onrechte nog zo genoemd -, lange tijd niet onderlagen tegen Oostende, dat negentig minuten nodig had om het thuispubliek te laten juichen. Nog is Lierse niet verloren. Hun grote baas, Maged Samy, laat aan ieder die het horen wil weten dat hij nog wat duiten op overschot heeft om zijn club erbovenop te helpen en dat er voor de gelederen van het vreemdelingenlegioen versterking op komst is. Vermits die met zijn vliegend tapijt altijd woord houdt, gaan ze nog plezier beleven onder de Zimmertoren. Het is maar de vraag wanneer?

Dievenbende
Het estafetteteam dat op het WK zwemmen in Qatar de vaderlandse kleuren verdedigt, verdient meer dan een vermelding tussen de soep en de patatten, nadat het op de 4 x 200 meter vrije slag verdienstelijk vijfde eindigde en op de 4 x 50 meter op een haar na naast een medaille greep. Het goud was voor de Russen. Omdat we intussen weten dat die toch haarzak spelen en niet vies zijn van verboden spul houden we daar geen rekening mee. Ze mogen hun gestolen goud houden.