Sven Nys: “We reizen om te leren!”

Niet versleten
Omdat hij de hoge verwachtingen die de Lottoploeg in hem gesteld had niet heeft kunnen waarmaken, start Jurgen van den Broeck volgend jaar niet in de Ronde van Frankrijk. Niet van harte. Blijft het bij een eenmalige beslissing die hem in het oor werd geblazen door ploegleider Marc Sergeant, en gaan we VdB in de toekomst toch nog eens aan de start zien en hopelijk rondjes zien draaien op de Champs Élysées? “Komaan makker, ik ben nog niet versleten en ik zou nog eens graag terugkeren naar de Tour.” Met een podiumplaats als ambitie? “Vaneigens.” Dat is taal naar ons hart en een vrome wens die we Van den Broeck van harte gunnen.

Veelbelovend
Wat staat er volgend jaar dan wel op het programma van Jurgen van den Broeck? Na een reeks opwarmingskoersen waarschijnlijk de Giro. Hij blijft ervan overtuigd dat hij daar opnieuw het veelbelovende niveau van weleer kan halen. “Ik voel me goed in mijn vel en zie geen enkele reden om daaraan te twijfelen.” We kijken er al naar uit, in de hoop dat hij ons niet op stoopjes probeert te trekken.

Doen!
De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen zullen het graag horen. “Eéndagsritten zijn niets voor mij, maar als er één klassieker is die ik ooit wil rijden, is het de Ronde van Vlaanderen. Dat is de grootste koers van het jaar.” Zeg dat Van den Broeck het gezegd heeft. En daar blijft het niet bij. “Ik vind dat ge als Vlaming niet kunt stoppen voor ge die koers gereden hebt. Het zal nog niet voor volgend jaar zijn, maar op een dag rijd ik de Ronde. Zeker weten.” Belofte maakt schuld, en onze zegen heeft hij.

Promotor
Al ging het de voorbije weken niet naar wens, veldrijder Sven Nys beleeft naar eigen zeggen nog altijd plezier aan zijn sport en hij wil dat zolang mogelijk volhouden. De dag dat hij ermee ophoudt, is nog niet in zicht, maar als het zover komt, kan hij nog altijd de kost verdienen als promotor van Mallorca, waar hij momenteel vertoeft. “Ik kan iedere wielrenner een winterstage op Mallorca aanraden. Meer zelfs, elke beginnende wielrenner zou voor Mallorca moeten kiezen.” Allen daarheen. Wie nog twijfelt, moet zijn oor bij Sven maar eens te luisteren leggen.

Paradijs
Wat is er zo speciaal aan Mallorca? “Het doet mij altijd deugd een keer de zon te zien. Wie onder de Spaanse zon traint, krijgt er extra energie bij. Het is hier niet te warm en niet te koud.” Een aanrader dus, volgens reisleider Nys, die maar niet uitverteld geraakt over zijn droomeiland. “Ook de rust die ik hier geniet is een aanrader. Ik blijf me altijd opnieuw verwonderen over de schoonheid en de rust van Mallorca. Ik verblijf op hotel en moet nergens naar omkijken. Ik eet wanneer ik wil. Mijn kamer wordt gepoetst en mijn was wordt gedaan.” We zullen het maar niet aan onze eega vertellen, want dan zijn we morgen al aan in het inpakken.

Opdracht volbracht
Standard, dat er tegen Feyenoord niet aan te pas kwam, en Lokeren, dat met 0-1 ging winnen bij het Oekraïense Metalic Kharkiv en borst vooruit en buik ingetrokken huiswaarts keerde, zijn van hun Europese verplichtingen verlost. Blijven over Anderlecht en Club Brugge om na de winter een vervolg te breien aan hun belevenissen in de Europa League. Met geen enkele nederlaag in de tien voorbije Europese matchen en de bekroning als reekshoofd erbovenop, mogen ze in het Jan Breydelstadion de vlag uitsteken. Dat de 2-1 zege tegen Helsinki geen schoonheidsprijs verdiende, moesten we in koop nemen, maar dat was niet van aard om, met de 1/16 finales op zak, het feestje te verbrodden.

Weer van dat
Kansen bij de vleet, maar geen doelpunten in het duel tussen KV Mechelen en AA Gent, waarin de Gentse doelman Matz Sels, tot wanhoop van een goed spelend KVM, de hoofdrol opeiste. Hoe hij met zijn elastieken ledematen een viertal keer voor de bezoekers de meubelen redde, zullen de negenduizend die het Achter de Kazerne aan den lijve meemaakten niet vlug vergeten. Alsof de duivel ermee gemoeid is, moest Malinwa het weer stellen zonder doelpunten. Het is geleden van in de nazomer dat Malinwa op eigen veld nog eens kon winnen. Wat niet belette dat de supporters van geel-rood, en een beetje zwart, na afloop een warme ovatie over hadden voor de inzet en de manier waarop hun idolen hun nestel hebben afgedraaid. Het zal beteren. Ze gaan niet elke week op een Sels in bloedvorm botsen, die ruiterlijk toegaf: “We mogen vandaag blij zijn met een punt.” Zeg dat wel.

Blunder
Wie een uitleg heeft voor de twee afgekeurde doelpunten waarmee scheidsrechter Nicolas Laforge de wedstrijd tussen Racing Genk en KV Kortrijk naar de bliksem hielp, mag het ons altijd laten weten. We hebben er het raden naar wat de lijnrechter bezielde om Kortrijk, dat na een kwartier al met twee-nul had kunnen voorstaan, evenveel keer een tand te trekken, en waarom de scheidsrechter niet ingreep. Gedane zaken nemen geen keer en de drie-nul overwinning van Genk mag dan fel overdreven zijn, de cijfers zijn wat ze zijn. Met dank van de hele Cristal Arena aan sinterklaas Laforge. Wij dachten dat de Sint al terug naar Spanje vertrokken was.

Versterking gevraagd
De toeschouwers op het Lisp kregen wel zes doelpunten te zien, met een puntendeling als slotsom, maar in Lier zijn ze daarmee niet veel vooruit. Eén puntje is nog altijd beter dan helemaal niks, redeneerden de bezoekers ui Westerlo, die tot nader order wat vrijer kunnen ademen dan de zwalpende rode lantaarndragers. We gunnen de geel-zwarten toch een pluim, voor de manier waarop ze drie keer een achterstand goedmaakten. Dat de directe concurrentie uit Brugge drie punten tegen Moeskroen grabbelde, kunnen ze Cercle niet kwalijk nemen en is, met de feestdagen in zicht, geen cadeau om onder de met geel-zwarte slierten versierde kerstboom te leggen. Maar er is hoop in bange donkere dagen voor Kerstmis. Aan de boorden van de Nete kijken ze in blijde verwachting naar hun Egyptische weldoener, Magid Samy, die in een gulle bui versterking heeft beloofd. Het zal nodig zijn. En hij moet dit keer niet met vodden afkomen.

Hard verdict
De schijnwerpers moeten niet altijd gericht staan op de omhooggevallen vedetten die naar de play-off 1 of meer snakken. Het gevecht onderaan de rangschikking heeft ook zijn charmes. Al zullen ze daar bij Waasland-Beveren bedenkingen bij hebben, nadat ze negentig minuten moedig standhielden tegen de bezoekers uit Charleroi, om in de toegevoegde tijd twee keer het deksel op de neus te krijgen. Een hard verdict, omdat de manschappen uit het Land van Waas tot de 83ste minuut met 1-0 voorstonden en uitzicht hadden op een derde overwinning op rij, en een iets comfortabeler plaats in de rangschikking. Het heeft niet mogen zijn voor de inwoners van de warme landen die dachten dat ze het bibberen verleerd waren.

Het loon van de angst
Als we met een duik naar tweede klasse de Great Old een plezier kunnen doen, graag gedaan. Wie bang is, krijgt er ook. Zouden ze dat gezegde in Amsterdam, waar Antwerptrainer Richard Stricker thuis is, niet kennen? Met zijn wissels op het eind van de wedstrijd en de overschakeling van aanval naar verdediging kreeg Antwerp, nadat het twee keer op voorsprong was gekomen, in de laatste minuten de rekening gepresenteerd waardoor OH Leuven een gelijkspel uit de brand kon slepen. “Toch is de 2-2 een fantastisch resultaat”, oordeelde Stricker. Het had nog fantastischer kunnen zijn als hij het gezegde “de aanval is de beste verdediging” in ere had gehouden. Dat is onze bescheiden mening, in het besef dat de beste stuurlui aan wal staan.