Dank, beste lezer, voor de vlotte abonnementenhernieuwing. Heeft u uw abonnementsgeld voor komend jaar nog niet betaald, doe het dan vandaag nog, zo hoeft u geen nummer te missen. Ook in 2015 mag u heel wat van ons verwachten. Zo gaan we extra aandacht besteden aan onze 70ste verjaardag in mei.

Enkele initiatieven wil ik hier al kort toelichten: ‘t Pallieterke beschikt over een reizende tentoonstelling met 300 cartoons van Brasser. Deze tentoonstelling kan door verenigingen geboekt worden. Dat deden o.a. de VVB-Schoten (28 februari en 1 maart) en DF-Essen (1 mei – 9 mei). Meer informatie volgt later. Wenst u ook een tentoonstelling te organiseren,
dan kan dat. Inlichtingen ten kantore.

Maar, omdat Jef Nys, geestelijk vader van Jommeke, zijn loopbaan begonnen is bij ’t Pallieterke en er 10 jaar gezwoegd heeft onder Bruno de Winter, vonden we het gepast een boek samen te stellen over die beginperiode. Immers, in die 10 jaar tekende Nys zo’n 2500 tot 3000 cartoons, allemaal pareltjes die we ook voor het nageslacht willen bewaren. Het succesverhaal van Jommeke kennen we allemaal, maar wij brengen het eerder onbekende verhaal van Jef Nys en zijn eerste tekenjaren. Rond het boek (geïllustreerd met een selectie van 300 cartoons) brengen we eveneens een reizende tentoonstelling. De primeur is voor het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem waar de eerste tentoonstelling van start gaat. Daarna gaat deze tentoonstelling op reis. Bent u – VVB, DF, MR, … – in de mogelijkheid om een tentoonstellingsruimte vast te krijgen, dan kan u onze kaders gratis ter beschikking krijgen. Informeer gerust naar de voorwaarden. Eind juni zal het boek over Jef Nys beschikbaar zijn. Ons eerste boekje “Op het noorderterras” is ondertussen te koop in een 50-tal dagbladhandels. U vindt de lijst op onze webstek. Er volgen nog nieuwe initiatieven, maar dat is voor een volgend stukje.

Karl van Camp – hoofdredacteur