De golf van haatpropaganda en verregaande geschiedenisverkrachting die enkele maanden geleden over het Joris van Severen-colloquium is gevloeid, heeft in zijn laatste schuim blijkbaar nog wat onverse garnaaltjes meegevoerd.

Zo placht de Stichting Joris van Severen, motor van een aantal herdenkings- en andere activiteiten, regelmatig te vergaderen in de abdij van Zevenkerken (Sint-Andries Brugge) en onderhield zij de beste verstandhouding met dit gewijde oord. Groot was dan ook de verbazing van voorzitter Luc Seynaeve die, toen hij afspraken wilde maken over volgende bijeenkomsten en de Jaarmis voor Joris van Severen, plompverloren mocht vernemen dat hij maar best kon ophoepelen met zijn hele Stichting, en de hele “controversiële” Van Severen erbij.

Volgens de manager – die schijnt men tegenwoordig in abdijen te hebben – en de “abdijraad” (in betere tijden “kapittel” genoemd), is er heus niks mis met de mensen van de Stichting, maar ja en ach, de “mogelijke misopvattingen en vooroordelen” ten aanzien van de abdij toch. Een fijne Kerst gewenst nog wel. Geen plaats in de herberg, ziet u.

Zelfs een bemiddelingspoging van een eminente Vlaamsgezinde, West-Vlaamse priester kon niet baten. De abdijpoort blijft gesloten voor het “nazisme” (dixit de abdijmanager).

Pikant detail: Joris van Severen was zelf, in onverdachte tijden, wel eens als spreker te gast in diezelfde abdij van Zevenbergen.

Vandaag is perceptie belangrijker dan waarheid en gaan zelfs abdijen, ooit bastions van moed en licht, overstag voor een beetje mogelijk, eventueel, kleinzielig geroddel. De abdij-commerce kan best verder onder een nieuwe merknaam. Onze gratis suggestie: Zevendwergen.