Aangeslagen, maar vastberaden

Aangeslagen, maar vastberaden

De redactie van weekblad ‘t Pallieterke betuigt haar diepe medeleven met de vele slachtoffers die te betreuren vielen bij de laffe terreuraanslag op de redactielokalen van het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Als satirische weekblad in Vlaanderen, voelen we ons meer dan ooit persoonlijk getroffen.

De potloden zijn geslepen, want geen haar op ons hoofd dat er aan denkt een duimbreed toe te geven aan het recht van vrije meningsuiting. In die zin is het bijzonder jammer, akelig en hallucinant dat in de Verenigde Staten, the land of the free, cartoons vandaag uit alle publicaties werden geweerd om radicale moslims ter wille te zijn.

’t Pallieterke pleit voor een absoluut recht op vrijheid van meningsuiting. Voor religieuze censuur, van welke geloofsovertuiging het ook uit gaat, is geen plaats in Vlaanderen. Voor politieke censuur evenmin.
‘t Pallieterke kende van in het begin een rijke traditie van cartoontekeningen. Bij de eerste cartoonisten noteren we namen als Jef Nys (later Jommeke) en Willy Mertens, gevolgd door tekenaars als Stef Van Stiphout, Pirana (Leon van de Velde), Bob Mau, Brasser (Pol de Valck), Cork (Cor Hoekstra), Hug (Hugo Leyers), Rik Blomme, en vele andere.

Ook vandaag tekenen negen verschillende cartoonisten voor ‘t Pallieterke. In de uitgave van deze week stonden drie cartoons met de islam als onderwerp.

Ons weekblad bestaat dit jaar 70 jaar en heeft al die jaren het motto uitgedragen: “Wat niet lachend kan gezegd worden, is de waarheid niet”. Die leuze zullen we ook de komende jaren hoog in het vaandel dragen.

Karl van Camp
Hoofdredacteur


Related Articles

Op de praatstoel: Claude Moniquet

“De dreiging van het moslimfundamentalisme houdt nog vijftig jaar aan” Aanslagen in een hotel in Tunesië; doden bij een schietpartij

Vlaamse solidariteit is een kwestie van moeten

In de aanloop naar de verkiezingsjaren 2018 en 2019 zullen de geldstromen van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië dan toch

Collaboratie: ook bij de familie Onkelinx

Een gratis tip voor onze toegewijde lezers van het AFF (Anti-Fascistisch Front). Laurette Onkelinx is woest omdat N-VA-ministers op het