Eric - Meyrem (Medium)Hypocrisie ten top
Laten we beginnen met het goede nieuws. Raif Badawi, de islamkritische blogger waar we verleden week uitgebreid over vertelden, heeft zijn volgende reeks zweepslagen niet gekregen. Dat heeft niets te maken met een plots mensvriendelijker beleid van de Saudische regering, neen, Raif Badawi was niet voldoende hersteld van de eerste reeks.

Het Zwitserse francogeddon
De Zwitserse Centrale Bank veroorzaakt een schok op de wisselmarkten, door de plafondkoers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro te lossen. Een internationale muntoorlog woedt volop. Maar de neutrale Zwitsers doen niet meer mee.

Wij zijn geen Charlies (Mark Grammens)
Uit de tijd toen de anti-godsdienstigheid triomfeerde, houdt Frankrijk er de eigenaardigheid op na dat alles en iedereen een geding kunnen inspannen tegen iemand of iets (bijvoorbeeld een krant) die hen heeft beledigd, maar dat God dat niet kan en Zijn vertegenwoordigers op aarde evenmin. De republiek heeft “le blasphème” (godslastering) als misdrijf afgeschaft.

Ook de kraantjes van het leefloon lekken
In 2013 werd voor meer dan een half miljard euro aan leeflonen uitgekeerd aan 156.355 personen. Moeten we het normaal vinden dat maar één op de vijf leefloners in Vlaanderen verblijft, terwijl in dit land de Vlamingen goed zijn voor 57 procent van de bevolking? Na de vrachtwagenactie pakte Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opnieuw uit met cijfers over de bizarre regionale verschillen en geldstromen in dit land.

Praten met politicoloog Wilfried Dewachter over ‘De trukendoos van de Belgische particratie’: “De Vlaamse regering moet rechtstreeks verkozen worden”
België is al decennia geen parlementaire democratie meer maar een partijendemocratie. Waarbij een gezonde democratische besluitvorming onmogelijk wordt gemaakt door allerlei filters en veto’s. De parlementaire democratie is door de opdeling in taalgroepen en speciale meerderheden in zes gedeeld. Wie 17 procent van de stemmen haalt, kan in principe alles blokkeren. De oplossing voor deze patstelling? Een rechtstreekse verkiezing van de Vlaamse regering. Dat is de centrale stelling van ‘De trukendoos van de Belgische particratie’, het recentste werkstuk van de Leuvense emeritus politicoloog Wilfried Dewachter. Een gesprek.