2015-04_06_Mad Man - AanslagArcopar (Medium)Een vingertik, zo nodig…

Na de drama’s in Parijs bestonden “Antwerpse jongeren” het via de (a)sociale media hun sympathie én steun te betuigen aan het schorem dat in naam van Allah mensen neerknalt alsof het schietschijven zijn. Wat dacht u van het proza van de “jongere” Omar F., die zich anti-IS noemde maar zich voor volle honderd procent verbonden voelt met de aanslagen in Parijs, en zich bovendien afvroeg wanneer “ze” het hoofdkwartier en de racisten van het Vlaams Belang zouden opruimen. De boodschap van die “Antwerpenaar” in de dop staat voor een trits gelijkaardige boodschappen. De politie gaat auteurs van dat soort blijde boodschappen met een bezoek vereren, en deelt er “zo nodig een vingertik voor uit”. We zijn blij dat te horen. We vragen ons wel af of het in islamlanden bij een tik zou blijven, mocht een westerling daar aan het adres van de leiders van een gelijkaardige boodschap bevallen.

Vlas meldt dalende criminaliteit

Nu ook in Kortrijk enkele gebouwen onder verscherpte politiebewaking staan, meldt de politiezone Vlas dat de criminaliteit in de regio Kortrijk-Kuurne-Lendelede andermaal gedaald is. Echter, wie die cijfers onder ogenschouw neemt, ziet dadelijk dat die dalende cijfers minimaal zijn. In 2013 waren er 8.124 criminele feiten; in 2014 7.994, of een daling van 1,6 procent. Bemerking hierbij: heel wat kleine diefstallen (bijvoorbeeld van een mobieltje) worden door de slachtoffers niet meer aangegeven.
Het aantal woninginbraken daalde met 7,7 procent, in Kortrijk zelfs met 15 procent, maar in Kuurne steeg het aantal van 30 in 2013 naar 48 in 2014. We moeten burgemeester Quick van de Groeningestede wel gelijk geven: preventieve en gemengde Frans-Belgische patrouilles in de stad beginnen hun vruchten af te werpen. Daarentegen steeg wel het aantal autodiefstallen met 7,4 procent in de hele zone, en met 16,1 procent in Kortrijk.

In andermans vaarwater

Voor haar nieuwjaarsreceptie nodigde de Damse CD&V als hoofdgast de gewezen Brugse burgemeester Patrick Moenaert uit. Tijdens een discussiebijeenkomst pleitte hij voor bijkomende havenontsluiting van Zeebrugge. Niet alleen via wegen en spoorlijnen, vooral op het water. Daarmee kwam hij terug op het vastgelopen dossier van de verbreding van het Schipdonkkanaal. “Als er geen ontsluiting komt, moeten we de moed hebben om te zeggen dat Zeebrugge niet meer kan groeien en maken we de leefbaarheid en de mobiliteit in Brugge kapot! De mogelijkheden voor havenverkeer via het kanaal Oostende-Brugge-Gent zijn beperkt en maken slechts 2 procent uit van het transport. In Brussel zullen ze dit dossier nooit doorduwen zolang ze merken dat er lokaal verdeeldheid is”
Die verdeeldheid is er ook in eigen rangen. Als voorzitter van Promotie Binnenvaart Vlaanderen en bestuurder bij het MBZ kwam Moenaert met deze uitspraken in het vaarwater terecht van de op de receptie aanwezige Joachim Coens. Die laatste laveert in dat dossier tussen wal en schip, want hij is voorzitter van hetzelfde havenbestuur, dus voorstander van verbreding, maar ook burgemeester van Damme en in dit geval tegenstander!

Heusden-Zolder, und kein Ende

Opnieuw heibel in Heusden-Zolder. Gemeenteraadslid Dirk Schops stapt uit zijn partij, CD&V plus. Hij zal voortaan als onafhankelijke zetelen. De reden: “CD&V plus leerde niets uit de verkiezingen. Afspraken worden niet nagekomen. Zo zou Sonja Claes ontslag nemen uit de gemeenteraad zodra zij herkozen was in het Vlaams Parlement. Niets ervan. Raadslid Marie-José Maris-Vanluydt zou plaatsmaken voor jong talent. Niets ervan.” Schops voerde nog geen gesprekken met andere partijen. Hij gaat voorlopig zetelen als onafhankelijke. Zelfs een deelname aan volgende verkiezingen staat nog niet op de agenda. Fractieleider Sonja Claes reageerde verbaasd.

“Tap en Tepel”

In betere tijden was Henri Keuleers de uitbater van het pittoreske café “Tap en Tepel” in Gent. Hij had het imago van een oude hippie, maar hij is altijd Vlaamsgezind geweest en hij heeft een groot hart voor dieren. Zijn café bestaat niet meer. Keuleers is intussen 83 jaar oud, maar hij hangt nog steeds affiches uit, onder andere tegen ritueel slachten. Hij werd daarvoor al ettelijke keren uitgescholden en van racisme beschuldigd. Zijn ruiten werden verschillende keren ingegooid en de bloembakken voor zijn huis werden vernield. Eind 2014 plaatste iemand – we weten wie – een video van Keuleers’ woning op Facebook met de vermelding dat daar een racist zou wonen. Daarop volgde een nieuwe reeks vernielingen. Op de bewakingscamera’s dragen de daders bivakmutsen en zijn ze onherkenbaar. Eén keer kon Keuleers de daders op heterdaad betrappen. Het waren “jongeren”, minderjarigen dus, die volgens de politie niet gestraft konden worden. Twee klachten bij de politie bleven zonder gevolg. Keuleers kreeg alleen de aanmaning dat hij die affiches maar best zou wegdoen, dan zou het probleem zichzelf oplossen. Ja, zo beperkt is de vrijheid van meningsuiting in het Gent van de “beste burgemeester ter wereld”.