Eddy Bruyninckx is reeds tweeëntwintig jaar het hoofd van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Het pensioen wenkt voor de vriendelijke strateeg. In 1992 werd de socioloog, sociaal onderhandelaar en CD&V-cabinettard, hoofd van de Antwerpse haven. Ondanks de druk van Gent en Brugge, en nu weer van Fernand Huts van Katoennatie, is hij hét grote struikelblok voor een samengaan van de Vlaamse havens onder één leiding.

Een tegenkandidaat van Bruyninckx in 1992 was de huidige minister van Financiën, Johan van Overtveldt (N-VA). Die werd als kandidaat-opvolger van Fernand Suykens gepromoot door Paul Buysse, toen voorzitter van de Kamer van Koophandel en de baas van het onder zijn leiding geschreven Strategisch Plan Antwerpen. Paul Buysse en Johan van Overtveldt kenden mekaar reeds jaren. Van Overtveldt pendelt sedert zijn MBA van de KU Leuven tussen opdrachten en jobs in het bedrijfsleven en de journalistiek (Trends, Knack). Korte tijd was hij de rechterhand voor strategie van Paul Buysse, naast dé man die de balansanalyses maakt voor Buysse, Marcel Klepfisch.

De job van Eddy Bruyninckx is op het lijf geschreven van Bruno Valkeniers. Die heeft een internationale carrière achter de rug als topman van Hessenatie, voor dat havenbedrijf in de handen kwam van het Singaporese PSA. De zwaai naar de politiek, als onder meer voorzitter van Vlaams Belang, maakt vandaag de overstap naar het Havenbedrijf onmogelijk. Bruno Valkeniers is nog steeds “maritiem” actief met zijn raadgevend bedrijf voor de maritieme sector.

Opvolger

Wie volgt Bruyninckx op? Vier namen vliegen rond. In alfabetische orde Marc Descheemaecker, Koen Kennis, Luc Luwel en Karel van Eetvelt. Het hoofd zijn van het Antwerpse Havenbedrijf is een strategische functie en die laat N-VA niet uit de handen glippen. Exit dus Karel van Eetvelt van Unizo en een Klein-Brabantse CD&V-familie met adelbrieven. Ook Luc Luwel, directeur van Voka-Antwerpen, maakt weinig kans, ondanks zijn Volksunie-sympathieën in zijn Limburgse jaren. Serieuzere kanshebbers zijn de N-VA’ers Marc Descheemaecker, een blauwe geschelpte die plots het hart sneller wist slaan voor Moeder Vlaanderen, en Koen Kennis. Het benoemingsmandje van Descheemaecker is ondertussen redelijk vol, als voorzitter van Brussels Airport en bestuurder van de Gimv. Hij is wel een expert in logistiek.

De grootste kanshebber voor de job is Koen Kennis, N-VA-schepen van Financiën en Middenstand in Antwerpen, geboren in Borgerhout, burger van de populaire wijk Zurenborg (Cogels-Osylei, maar hij woont langs de democratische zijde), dikke vriend en vertrouweling van Bart de Wever, langs het KVHV-lidmaatschap. Kennis heeft de geschikte leeftijd (48), de goede opleiding (industrieel ingenieur elektriciteit-elektronica) en de juiste partijpolitieke troeven.