2015-09_02_Deens verdriet (Medium)Terwijl de daders van de aanslagen in Parijs zo anoniem mogelijk werden begraven door de autoriteiten, dachten ze in Denemarken dat een ‘gewone’ begrafenis voor de dader van de moorden in Kopenhagen wel geen probleem zou zijn. Wie – buiten de naaste familie – zou het namelijk in zijn hoofd halen de teraardebestelling van zo’n moordenaar bij te wonen? Wel, toch zo’n 500 moslims, die luid ‘Allahu akbar’ roepend de moordenaar op zijn laatste tocht begeleidden… Toen hij eenmaal onder de zoden lag, werden er driftig foto’s en selfies genomen, IS-vingertje in de lucht. Je vraagt je af hoeveel het er zouden zijn, mocht de dader méér slachtoffers hebben gemaakt. Wellicht een veelvoud van 500. Want in die logica zijn blijkbaar heel wat ‘Deense’ moslims verzeild geraakt. Maar of de Deense overheid dat begrepen heeft? Dat is lang niet zeker.