2015-06_06_Maarten - Isis (Medium)ABVV in de problemen, Zweedse coalitie stabiel
De regering maakte de voorbije week al bij al een goede beurt. De sociale partners, of toch acht van de tien daarvan, bereikten voor 2015-2016 een akkoord over lonen, uitkeringen en eindeloopbaan. Dat de socialistische bonden ABVV en FGTB het akkoord niet steunen, is voor de huidige regeringsploegen pure winst. Het vakbondsfront is gebroken. Tegelijk blijkt uit een peiling van VTM dat de revolutie hier nog niet voor morgen is. De kibbelende regeringspartijen krijgen van de Vlaming behoorlijke punten. Tot slot zegt het Federaal Planbureau dat de economie weer aantrekt.

Duitsland uitgedaagd (Mark Grammens)
De Europese gedachte, die aanvankelijk veelbelovend was, is sinds ze op Frans bevel (in ruil voor de instemming van Parijs met de Duitse hereniging)leidde tot het invoeren van de euro, zozeer gecompromitteerd dat ze veel van haar geloofwaardigheid heeft verspeeld. De Grieken hebben gestemd tegen Europa, en tegen een regering die de Europese richtlijnen voor hun land uitvoerde. Die hadden immers niet tot meer welvaart geleid, maar tot armoede en werkloosheid.

Praten met Ubu-Pan: “Waalse N-VA-dochter kan scoren”
Ubu-Pan is het enige satirische blad van Belgisch Francofonië. Voor een bezoek aan het spotpamflet hoeft geen scherfvest aangetrokken. Je trekt naar een groene wijk van Ukkel en belandt in een luxueus pand. De uitgever en de hoofdredacteur van Ubu-Pan vallen over mekaar bij het bewieroken van de Vlamingen, van N-VA, van de breuk na zeventig jaar Belgische establishmentregeringen.

De toekomst van de FPIM
De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) is een zeer grote nv met een balanstotaal van bijna 2 miljard euro. Toch is de onderneming te weinig gekend bij burgers én politici. De FPIM kwam wel even in het nieuws door de bankencrisis, meer bepaald door de perikelen bij Fortis. Maar nadien verdween de persaandacht. Volgens de recentste boekhoudgegevens, van eind 2013, heeft de FPIM overigens nog steeds een belang van 145,4 miljoen euro in de bank BNP Paribas.

Praten met Fernand Keuleneer: “De Vlaamse splits-o-manie is fout”
Fernand Keuleneer, een Kempense Brusselaar, is Vlaamsgezind. Hij ontving de Albert de Cuyperpenning van het Vlaams Komitee voor Brussel, voor zijn inzet in het dossier van de splitsing van de rechtbanken in het gerechtelijk arrondissement BHV. De politieke onderhandelaars schiepen een knoeiboel die slechts door veel weerwerk in zekere mate kon worden rechtgetrokken. Fernand Keuleneer is een tegendenker.

Aalsterse Voil Jeanetten
Ik woon al zevenendertig jaar in het Gentse en telkens ik in het land was, ging ik elk jaar naar de carnavalstoet in Aalst kijken. Dit kun je niet zomaar uitleggen, maar veel Aalstenaars begrijpen dat. Ik weet dat niet elke Aalstenaar een carnavalist is maar het carnaval betekent zoveel en is ook zoveel meer dan een ordinaire zuippartij.