2015-07_06_Nollet - karaktermoord (Medium)Identiteit verdwijnt in een democratie zonder durf
“Vlaanderen moet de islam volop omarmen en aanvaarden als onderdeel van zijn identiteit… We moeten een nieuw ‘wij’ creëren”. Van Knack kreeg Fouad Gandoul zes pagina’s om zijn stelling over identiteit toe te lichten. Hoeft Vlaanderen een godsdienst – om het even welke – “te omarmen”? Het debat daarover wordt nauwelijks gevoerd. De stelling is een bazuinstoot van politiek correct denken. Er zijn er wel meer de jongste tijd. En helaas, Vlaanderen heeft nauwelijks opiniemakers, laat staan politici die radicaal kritisch kunnen of durven te reageren.

De eurocrisis is een blijver
Deze week heeft een nieuw krachtmeting plaats tussen de Griekse regering en de rest van de eurozone. Zelfs als er over de toekomst van Hellas in de eurozone een vergelijk wordt gevonden, is de eurocrisis terug. En er zal niet snel een einde aan komen.

Afscheid van Kris Peeters (Mark Grammens)
Toen het middagnieuws op VRT dezer dagen begon met een uitvoerige uiteenzetting over ‘pestgedrag’, dachten we een seconde lang dat het zou gaan over de pesterijen die de CD&V, en speciaal haar vice-premier Kris Peeters, tegenover de N-VA beging. Maar neen, zoveel ernst vanwege de VRT was ons niet gegund. Hoewel, het had gekund, want de speldenprikken zijn bijna dagelijks nieuws. Zelden hebben we het meegemaakt dat zoiets zich voordeed tussen regeringspartijen.

Albert Frère, de Waal die een imperium kon uitbouwen op de rug van de staat, stopt ermee
“Ik ga nooit met pensioen.” Dat zei Albert baron Frère – met een geschat vermogen van 3,5 miljard euro de allerrijkste Belg – in de zeldzame interviews die hij ooit heeft gegeven telkens weer. Maar zie, nu heeft hij, op de gezegende leeftijd van 89 jaar, beslist dat hij de fakkel doorgeeft aan het hoofd van zijn holding GBL. Hij houdt als belangrijke aandeelhouder natuurlijk een oogje in het zeil, maar zich dagelijks moeien zal hij niet meer doen. Hij kan nu in alle rust bij een glas wijn uit zijn wijngaard, Cheval Blanc, tevreden terugblikken op de manier hoe hij een imperium kon uitbouwen. Onder meer op kap van de overheid, dus van ons.

Lichte paniek bij de PS
Slechte peilingen, minder aandacht van de pers, een Elio di Rupo die geen staatshoofden meer ontvangt maar de pensenkermissen van de partij moet bezoeken: bij de PS zitten ze met de handen in het haar.

Kwistig strooien met Vlaams geld voor kolderieke kunst
Op woensdag 22 april kan u gaan kijken naar de dansvoorstelling Volcano van Liz Kinoshita, in de Domzaal van de Gentse Vooruit. Neen, de Domzaal heeft niets te maken met het intelligentieniveau van de toeschouwers, maar dankt zijn naam aan het koepeldak met ijzeren draagstructuur.

Praten met Reddy de Mey: “Hier geen moslims als leraar algemene vakken”
Reddy de Mey is boos op Lieven Boeve, het nieuwe hoofd van het katholiek onderwijs. Omdat De Mey Vlaams Belanger is? Neen, omdat hij negentien jaar voor de klas stond en twintig jaar op speelpleinen aan de kust. Boeve wil moslimleraren in de katholieke scholen alle vakken laten geven en dat is pedagogisch en ideologisch fout. Het Gemeenschapsonderwijs wil hen bijvoorbeeld biologie toevertrouwen.

Adieu aan Rik, “tribunespeler”
Het regende hommages aan een overleden voetbalicoon, Rik Coppens. Aan citaten van hem evenmin gebrek. In een dubbelinterview met ex-topspits Pol van Himst viel de vraag wie van hen de beste was. Geen van beiden wees spontaan naar de ander. Een tikje ijdelheid is niemand vreemd.