2015-08_11_Jancart - Carnavalspolitiek (Medium)Partijen scheppen ruimte voor Vlaams Belang
Leeft Vlaams Belang dan toch nog (een beetje)? Het zeventigpuntenplan (‘Immigratie: de oplossingen: Zeventig voorstellen ter oplossing van het vreemdelingenprobleem’, 1992) zorgde de voorbije week voor enige commotie. En wij die dachten dat dit dolle plan van het Vlaams Blok dood en begraven was. Niet dus. Het werd en wordt uitgevoerd, maar dan niet door VB, wel door andere partijen.

De geduldige Pieter de Crem
Waar is Pieter de Crem? De federale staatssecretaris voor Buitenlandse Handel is sinds het aantreden van de regering amper in het nieuws. Hij wacht zijn tijd af. Tot 2018, wanneer de regering-Michel een beslissing moet nemen met belangrijke economische gevolgen: de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen.

Woordje van de hoofdredacteur
Zoals u weet, vieren we dit jaar de 70ste verjaardag van ‘t Pallieterke. Achter ‘t Pallieterke staan geen grote “holdings” en geen mediagroepen. Gelukkig maar, hoor ik u denken. Maar, dat heeft tot gevolg dat onze financiële middelen niet onuitputtelijk zijn. Daarom verkopen we ter gelegenheid van deze feestelijke verjaardag cava uit Catalonië (en die keuze is symbolisch, natuurlijk). Het zou me enorm plezier doen, mocht u enkele flessen bestellen ter ondersteuning van uw geliefd blad. 9 euro voor een fles, 50 euro voor een karton van 6 flessen. Niet aarzelen! ‘t Is echt goeie, wat door meerdere redactieleden zal beaamd worden. (Zij mochten al uitgebreid proeven, zelfs iets te uitgebreid, naar mijn oordeel.) Omdat ik weet dat nogal wat lezers aanwezig zullen zijn op het komende Zangfeest, op zondag 8 maart, verkopen we deze cava na het Zangfeest aan de uitgang van de Lotto Arena. Maar, om het allemaal ter plekke iets gemakkelijker te laten verlopen, kunt u nu reeds uw bestelling plaatsen. Een andere mogelijkheid is uw bestelling op het hoofdkwartier in de Cuperusstraat 41 af te halen. Aan huis leveren we vanaf 12 flessen (100 euro). Dank bij voorbaat.

Duitsland als vredestichter (Mark Grammens)
Mijmerend over het grote verhaal van de menselijke geschiedenis heeft het me soms verrast hoe volkeren, rechtkrabbelend na een zware oorlog en veel menselijk leed, soms tot grootse daden in staat zijn geweest. En vooral, hoe ze soms leiders voortbrachten van hoog gehalte. Zie naar Duitsland, dat na zijn allerdiepste “Stunde Nul” (1945-1946) gezegend werd met, aan westerse zijde, kanseliers van formaat: Adenauer (de Grote), Erhard (de stichter van de liberale welvaartsstaat), Kiesinger (de diplomaat), Brandt (de vrede met het Oosten), Kohl (de hereniging), Schroeder (het realistisch socialisme), uitmondend bij Angela Merkel, de verzoener van Oost en West.

Malcolm X (Jan Neckers)
In de VS wordt deze maand de vijftigste verjaardag herdacht van de moord op Malcolm X. De man zou zelf het meest opkijken bij alle officiële herdenkingen en eerbetogingen.

Praten met Myroslava Rap: “Russisch-orthodoxe kerk strijdt tegen Oekraïne”
Oekraïne stuitert reeds eeuwen tussen het Westen en het Oosten. Het woord Oekraïne betekent in vertaling grensland. Myroslava Rap, een Grieks-katholieke Oekraïense, is sedert de herfst van vorig jaar doctor aan de KU Leuven.