2015-09_06_Pagaddertoren (Medium)‘t Was gelukkig een blanke!

Op de stoep van de Delhaize in Antwerpen-Zuid werd een poetsvrouw aangevallen door een man, die haar met zoutzuur overgoot. De vrouw werd zeer ernstig gewond en verkeerde zelfs een tijd in levensgevaar. Iedereen dacht aanvankelijk aan de zoveelste aanslag van IS. Deze keer niet met kalasjnikovs of zelfmoordbommen, maar met H2SO4 (zwavelzuur), één van de weinige chemische formules die wij hebben onthouden, omdat onze chemieleraar, “De Smos”, er opmerkelijke proeven mee deed. Grote heisa in de kranten, en op tv- en radiozenders van het type VRT1. Grote opluchting ook: ze ontdekten al vlug dat de dader een blanke man was en toeterden dat de ene minuut na de andere uit. Een blanke? Wij dachten dat er niet meer naar ras en huidskleur mocht verwezen worden? Op straffe van gevangenis, wanneer een rechtse publicatie dat zou doen, met andere schakeringen. Inderdaad: wat als de dader een zwarte was geweest? Of een bruine? Of een gele? In die volgorde.

Gelukkig was er het opsporingsbericht van de federale politie: “De dader is een blanke man van 40 tot 50 jaar oud. Hij heeft kort bruin haar en een beginnende voorhoofdskaalheid. Hij verplaatst zich met een voertuig en werd ook al gezien in Binche, La Louvière, Seneffe, Manage, Waterloo, Brussel, Ukkel en zeer recent nog in Ruisbroek.” Zou je denken dat het een Waal is? Die vanuit het zuiden des lands naar het noorden, het rijke Vlaanderen, trok. En die zijn komst naar de Delhaize al had aangekondigd met e-mails. Zo’n conclusie mag eigenlijk ook al niet meer. En waarom werden niet onmiddellijk enkele para’s voor de deur geplaatst nadat de mails bekend waren? Of hadden Unizo en Kris Peeters daar bezwaar tegen? Of waren de nog niet ingezette politiemannen met burgemeester De Wever op skiverlof?

Achteraf werd een bewakingsagent aangetrokken. Niet door Bart, door het warenhuis. Hopen maar dat de verkoop van bijtende middelen voortaan aan banden wordt gelegd. Zeker als de klant een blanke man is.

Pagadder