Uitmatch voor uitschot

Wij hebben het in deze kolommen voor enkele weken gehad over Louis van Gaal, trainer van Manchester United. Deze week opnieuw voetbal, excuses. De supporters van de Britse topclub Chelsea kwamen afgelopen week namelijk opvallend onder de aandacht. Een deel van de aanhang vloog nogal stevig uit de bocht tijdens een uitwedstrijd. “Voetbal een feest!” De ene keer al wat meer dan de andere.

Fiere racisten

Chelsea speelde, in het kader van de Champions League, een wedstrijd tegen Paris Saint Germain in de Franse hoofdstad. Een bende Chelsea-supporters waande zich in de metro heer en meester van het openbaar vervoer. Een zwarte reiziger werd door de Engelse supporters meermaals belet de metro op te stappen. Na een paar pogingen gaf de man het op, en bleef op het perron staan. Vervolgens ging het rapaille de ‘overwinning’ vieren door te scanderen: “Wij zijn racisten, wij zijn racisten en zo hebben we het graag.” Het hele gebeuren werd door reizigers gefilmd en deed meteen de ronde op internet. De directie van Chelsea FC verspreidde al vlug een persbericht waarin ze de gebeurtenis omschreef als ‘weerzinwekkend’. Het clubbestuur liet weten medewerking te zullen verlenen aan het politieonderzoek. “Als blijkt dat er abonnees bij waren, dan zullen ze de zwaarst mogelijke straffen krijgen, waaronder een stadionverbod.”

En, zo geschiedde. Donderdag al werden drie verdachten aangehouden door de Parijse politie. Geen van de opgepakte supporters werd gezocht door Scotland Yard. Het trio riskeert in principe drie jaar celstraf en boetes die oplopen tot vijfenveertigduizend euro. Vrijdag werden nog twee supporters, die deel uitmaakten van de bende, geïdentificeerd dankzij camerabeelden. Chelsea heeft alle verdachten voorlopig een stadionverbod opgelegd. Echter, op de website bedankt de club expliciet de supporters voor het helpen achterhalen van de identiteit van de daders. Dat wijst erop dat niet enkel de veiligheidscamera’s naar de daders geleid hebben. Andere supporters hebben blijkbaar uit de biecht geklapt.

Niet veralgemenen

Vanuit de supporterskernen van ‘The Blues’, zoals de bijnaam van Chelsea luidt, werd meteen afstand genomen van het buitensporige gedrag van sommige fans. Tijdens de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Burnley, kaderend in de reguliere binnenlandse competitie, speelde de thuisaanhang in op wat eerder die week gebeurd was. “Zwart of blank, we zijn allemaal blauw”, stond te lezen op de spandoeken in het stadion. Dat blauw sloeg dan, vanzelfsprekend, op de kleuren van de thuisploeg. “Geen racisme op Stamford Bridge, zo hebben we het graag”, was eveneens een opvallende leuze in het stadion.
Enigszins potsierlijk werd meteen weer een brug geslagen met de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo. De leuze “Je suis Souleymane”, verwijzend naar de naam van het zwarte slachtoffer, was misschien weer van het goede teveel. Over Souleymane gesproken. De man hield een vipticket aan het voorval over. José Mourinho, trainer van Chelsea, nodigde de Parijzenaar uit naar Groot-Brittannië af te zakken en de terugwedstrijd tussen Chelsea en Paris Saint-Germain als speciale genodigde te komen bijwonen. Souleymane sloeg het aanbod al vlug af. “Ik waardeer de uitnodiging van meneer Mourinho, maar mijn hoofd staat er niet naar om in een stadion te zijn op dit moment”, aldus het racismeslachtoffer.

Een hypocriete reactie

Wie zijn duit in het zakje deed, was Joseph Blatter, voorzitter van FIFA, de internationale voetbalbond. Op twitter liet Blatter weten dat hij het gedrag van een klein deel van de Chelsea-aanhang verwerpelijk vond. Volgens de FIFA-baas is er in het voetbal geen plaats voor racisme. Opmerkelijk om dat uit zijn mond te vernemen. Dankzij Arabische drukkingsgroepen en veel oliedollars, besliste de FIFA, dus Blatter, om in 2020 het wereldkampioenschap voetbal in Qatar te laten plaatsvinden. Nu, wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat moslimlanden niet meteen uitblinken in het als gelijkwaardig behandelen van mensen op grond van ras, geloof of geslacht.

Het was uiteraard uitkijken naar de reactie die één van de meest prominente Chelseasupporters zou geven. We hebben het over de Prime Minister. David Cameron is al jaren fan van “The Blues”. In een interview vond hij het voorval zeer zorgwekkend en hij beklemtoonde dat hij het racisme in stadions wil aanpakken. Jeffrey Webb, vicevoorzitter van de FIFA, en zwart van huidskleur, riep de Britten op iets te doen aan het latente racisme. “Het racisme in het Engelse voetbal is voor iedereen overduidelijk zichtbaar”, aldus Webb. Daarmee floot hij de Britse ex-profvoetballer Gordon Taylor terug. Taylor is vandaag hoofd van de Professional Footballers’ Association, zeg maar de vakbond voor Britse voetballers. Taylor wist aan de BBC te melden dat racisme vooral een onzichtbaar probleem is in het voetbal. Het is nu enkel nog wachten op de eerste socialist die volgende week gaat pleiten voor rassenquota in het Britse voetbal.

LvS