2015-09_15_Roskammen (Medium)“Tous ensemble”

Kristof Calvo, Kamerfractieleider van Groen, laat geen kans onbenut om zich via zijn taalvaardigheid op het politieke platform te profileren. Of zijn daadkracht naast dat platform navenant zal worden of niet, valt af te wachten. Hij scoorde alvast door zijn uitspraak dat “als de Rode Duivels er prat op gaan trotse Belgen te zijn, er dan maar één ding voor hen opzit”. Met name belastingen in België betalen, volgens het devies “tous ensemble” van “les diables rouges”.

De prominente voetbalanalist Jan Mulder vond het flauw zich af te vragen hoeveel ondervoede kinderen men zou kunnen redden met de 17 miljoen euro die alleen al Zlatan Ibrahimovic jaarlijks opstrijkt, bij de met oliemiljarden uit Qatar gespijsde “Franse” topclub Paris Saint Germain. Het is eerder flauw zich dat niet af te vragen. Mochten alle sterspelers van topclubs in Spanje, Italië, Engeland, Duitsland en Frankrijk “tous ensemble” een fractie van hun irritant exorbitante lonen afstaan om alleen al de kinderellende te bestrijden, het zou een deugdelijker gebaar zijn dan, zoals Zlatan, de ontblote torso te tonen, vol met getatoeëerde namen van honger lijdende kinderen. Sterspelers draven voor de Champions League en de Europa League op in de UEFA-videoboodschap “no to racism”. Vraag is: levert hen dat “portretrechten” op? Indien ja, is de boodschap “no to me and only me” passender.

Jan Publiek zet zich steeds meer af tegen de immorele poendans die “volkssport” nummer één in zijn greep houdt. Zij het dat die dans alle beroepssporten beheerst, om niet te zeggen “overheerst”. Briefschrijver Emile Jans uit Hoepertingen zag dat Eden Hazard onopvallend presteerde tegen PSG: “Een situatie die zich vaker manifesteert als “eurogodenkind der Belgen” (sic) tegen verdedigers moet optornen die het niveau van West Ham of Bradford overstijgen. Hij is er wel, maar je ziet hem niet. Doet me denken aan een zaakvoerder van een spookfirma in Luxemburg. Ik zeg maar wat.” Wat ook steeds meer duivelsfans “tous ensemble” zeggen.

Een andere waarheid wil dat niets eeuwig blijft duren. In eigen land gaat het bij het “betaald voetbal” van kwaad naar erger. Royal Antwerp Football Club, tot nader order nog altijd de fiere drager van stamnummer één, zat nog nooit zo diep in de (vooral) financiële zorgen. Optimisten hopen dat de 500.000 euro die binnen luttele dagen dienen opgehoest, om de kassa van de niet echt populaire voetbalbond te spijzen, daadwerkelijk opgehoest worden. We helpen het hen hopen, al betekent die gedelgde schuld alleen dat de club een licentie krijgt om in tweede nationale te mogen voetballen. Aan de sportieve problematiek verandert er niks, al zijn speculaties over “nieuwe winden” niet uit te lucht. Ze worden zelfs mee geblazen door ex-voorzitter Eddy Wauters, op zijn 81ste blijkbaar tuk op een Bosuil terug van weggeweest.

Bij Antwerp doet hoop leven. Dat ligt anders bij het vorig seizoen uit eerste klasse gedegradeerde Bergen, en bij naar tweede klasse gepromoveerde Racing Mechelen. Beide clubs zijn bankroet. Kunnen ze in het beste geval nog aantreden in derde nationale, van de dertig daarin uitkomende clubs zijn er uitgerekend zeven (!) bereid de stap “hogerop” te wagen. Promotie naar tweede betekent financieel niets anders dan de strop nòg strakker om de hals te krijgen, door aan de eisen van de bond te voldoen. Tweedeklasser SK Heist weet daar alles van. Wil de club blijven waar ze is, moet ze een tribune met 350 zitjes bijbouwen. Dat die nooit bezet zullen zijn, doet er voor de bond niet toe. “Bouwen of zakken” is voor Heist het ordewoord, opgelegd door het Glazen Huis. Dat is iets anders dan het “tous ensemble” dat men in het Glazen Huis zou moeten prediken als “goede vader” van alle aangesloten clubs, maar enkel in praktijk wordt gebracht voor de Rode Duivels, als uithangbord, en daarmee gepaard eigen glorie van het bondsentourage. Op de keper beschouwd, tellen voor Pro League, bond en helaas ook de media, enkel nog de Rode Duivels, “play-off één” en “Europees overwinteren”. De rest zien ze “tous ensemble” als borrelnootjes. Dat daardoor steeds meer supporters van “mindere goden” afhaken, evenals de sponsors, zal hen worst wezen.