Walter Vanhaerents, ex-bouwondernemer uit Torhout, verzamelt sinds een dertigtal jaren schilderijen, sculpturen en installaties van kunstenaars die, naar zijn aanvoelen, het artistieke gebeuren na 1960 bepaald hebben. Hij neemt als uitgangspunt de popart van Andy Warhol, die hij boven een Picasso stelt, de creaties van een aantal volgelingen en van vernieuwende artiesten in de VS en Europa.

De baanbrekers in eigen land komen voorlopig minder aan bod. Er ontstond zo een behoorlijk grote verzameling van meestal monumentale werken, opgestapeld in loodsen, onbereikbaar en onbekend voor de buitenwereld. Toevallig ontdekte hij in een verwaarloosde volkswijk, vroeger “duivelshoek” genoemd, in de Anneessensstraat te Brussel, een grote opslagplaats met drie verdiepingen. Na gepaste en mooie renovatie (architect Robbrecht-Daem) leek voor Vanhaerents, die nu in het complex woont, deze ruimte ideaal om zijn collectie te tonen. Hij dacht daarbij aan tijdelijke tentoonstellingen voor groepsbezoeken en één halve dag in de maand voor iedereen.

Ook de Monumentendag bracht bezoekers naar de sterk vernieuwde wijk. Hier loopt nu de derde afwisselende tentoonstelling, rond het thema ‘Man in de spiegel’ en is gericht op het werk van reeds gereputeerde artiesten van de laatste decennia. Het parcours loopt langs enkele grote spiegels, zelfs een spiegel die begint te trillen door de menselijke adem. Een enorme drieluikspiegel van Michelangelo Pistoletto geeft een speciale kijk op een sculptuur van David Altmejd, een reus met hoofd van kokosnoot. Mixed media is een veel gebruikt procedé bij de neostijlen en de conceptuele kunst. Zo toont Ivan Navarro de Twin Towers in hallucinante putten waarin de torens zichtbaar zijn. De meeste stukken zetten aan tot meditatie en artistieke bezinning. James Lee Byars maakte een installatie met variabele afmetingen in gouden mix, kort voor zijn dood in 1997. Bij Dave Muller wordt een grote bol samengesteld door tientallen aquarellen. Franz Ackermann schildert een enorm huis in hels coloriet.

e enige landgenoot in het bonte gezelschap is Jan de Cock, met een C-print als herinnering aan de universiteitsbibliotheek te Gent door Henry van de Velde. Een verrassing brengt de video “Marilyn” van Philippe Parreno. Hij herdacht het verblijf van Marilyn Monroe in het Waldorf Astoriahotel te New York, met een robot die haar stem en schrift nabootst. Een bezoek aan een deel van de collectie brengt heel wat afwisseling. Vaak worden werken uitgeleend aan andere musea en tentoonstellingen, nu ook aan de Biënnale van Venetië. Groepen kunnen een geleidbezoek aanvragen.

Het “grote” publiek moet het stellen met de eerste zaterdag van de maand, van 14 tot 17 uur, in de Anneessensstraat 29, 1000 Brussel. De tentoonstelling is te bekijken tot 28 oktober 2017.
Vanhaerents Art Collection, tel. (02) 511 50 77.

FDC