Schepen die op racisten jaagt, schiet in eigen voet

In de media was hij een buldog die de racisten eens een lesje ging leren, in de gemeenteraad was hij een schoothondje dat zich achter de burgemeester wegstopte. Krantenkoppen als “Gent trekt ten strijde” en “de jacht is open” en een schepen die zegt dat hijinterimkantoren, verhuurders en bedrijven wil controleren op discriminatie en ook wil sanctioneren”, dat alles zorgde voor heel wat heisa.

Maar van die strijdlustige schepen schoot op de gemeenteraad niets meer over: als een mak lammetje las Tapmaz een briefje voor, dat was al. Geholpen door de burgemeester hoefde hij geen enkel antwoord te geven aan de oppositie. Een democratisch debat was er al helemaal niet bij.
De oppositie had nochtans veel vragen. Anonieme controleurs op pad sturen, contracten met leveranciers opzeggen, verhuurders vervolgen, enzovoort. Wie denkt de schepen dat hij is? En vooral, hoe denkt hij dit allemaal juridisch hard te maken? Gemeenteraadslid Siegfried Bracke citeerde de topman van VOKA: “Grotesk, onuitvoerbaar en stigmatiserend voor de hele bedrijvengemeenschap.”

Toen hij over het hoofdstuk discriminatie door bedrijven een aparte stemming eiste, sloeg de havenschepen bleek uit, de schepen van Financiën kleurde vuurrood en de schepen van Bevolking, de derde liberale schepen, liep boos de gemeenteraadszaal uit. Op dat moment schorste de burgemeester strategisch de zitting en zette daarmee zijn schepenen uit de wind.

Dinsdagavond hetzelfde spelletje. Tapmaz las braaf een briefje voor, om te zeggen dat heel het college zijn plan steunde en dat er een stukje herschreven was om het duidelijker te maken. In feite werd één van de meest omstreden acties geschrapt, die over het screenen van vacatures op te hoge eisen voor kennis van het Nederlands. De oppositie moest begrijpen dat het nodig is een tandje bij te steken, want er is overal discriminatie (wetenschappelijk bewezen!). Het stedelijk meldpunt kreeg op een heel jaar maar drie sms’jes binnen en dat leidde tot geen enkele veroordeling; de wetgeving faalt en daar wil Tapmaz iets aan doen, maar allemaal in een positieve geest en met veel overleg. Met dit braaf verhaaltje nam de oppositie natuurlijk geen genoegen. “Van de twee verhalen kan maar één waar zijn”, reageerde Bracke. “Ofwel is dit een positief plan, ofwel hebt u de media belogen om stoer te doen. Voor ons is het duidelijk, de geest van dit plan is totaal negatief. Wij passen voor een stad met een controleur of praktijktester achter elke hoek.” In een normale gemeenteraad begint op zo’n moment het echte debat, met woord en wederwoord, maar niet in Gent. De burgemeester weigerde botweg nog iemand te laten spreken en opende  de stemming (en redde de schepen).

Zo werd in Gent een (afgezwakt) plan goedgekeurd dat onuitvoerbaar is, want een stad is gewoon niet bevoegd om controleurs op pad te sturen (die zich voordoen als huurder, klant of sollicitant) en al helemaal niet om sancties te nemen. De kans dat de Vlaamse regering en de federale regering de wetgeving zullen herschrijven om de Gentse socialisten een plezier te doen, is bijzonder klein, al weet je dat in deze politiek correcte tijden natuurlijk nooit.

De schepen heeft met de klucht rond dit plan flink in eigen voet geschoten, al zal dat hem niet beletten daarrond nog veel gebakken lucht te verkopen. Grote vissen die geld hebben om naar de rechter te stappen moeten geen schrik hebben. Als de schepen “racisten” kan vangen, dan zullen het kleine garnalen zijn. Een oudje dat een huis verhuurt, of een kleine zelfstandige… Ze worden stilaan gek, de rode kameraden in Gent.

Mathildis