De lezers van dit veelgelezen weekblad die nog nooit een tentoonstelling in het Antwerpse Bormshuis bezocht hebben, zullen wel héél witte raven zijn, want in de brede en minder brede Vlaamse Beweging, is het altijd bedrijvige huis aan de Volksstraat 30 zowat een begrip geworden. Het Bormshuis staat paraat voor zijn 47ste tentoonstelling. Zoals in de voorbije 46 zegt ook nu de titel klaar en helder waarover die tentoonstelling gaat: “Daar is maar één Vlaanderen en ’t is Dietsch”. Met dit vers uit een beklijvend gedicht van René de Clercq, dat op muziek is gezet door Jef van Hoof, opent het Bormshuis een tentoonstelling over “de Dietse beweging” van 1918 tot 1944, die aanstaande zaterdag, 21 maart, door Dietslandkenner Rik Nauwelaerts wordt ingeleid. Het is een thema dat net op tijd voor het voetlicht wordt gebracht in dit “Dietse” jubileumjaar, waarin wordt herdacht dat tweehonderd jaar geleden de Nederlanden weer verenigd werden onder koning Willem van Oranje, die om zijn grote verdiensten in Gent een standbeeld gaat krijgen. Als achtergrond voor de aankondiging is terecht de Leo Belgicus gekozen, de Nederlandse Leeuw, die geen moer met la belgique te maken heeft, maar alles met Vlaanderen en Nederland, Dietsland dus. De officiële opening met gebruikelijk hapje en drankje, waarop al onze lezers bij deze worden uitgenodigd, is voorzien voor nu zaterdag om 14 uur, in het alombekende Bormshuis. Dietsland kan er bezocht worden tot 27 juni, maar kom toch maar naar die gezellige opening NU ZATERDAG. We zien mekaar DAAR!

hvo