De collaboratie van Onkelinx

2015-14_03_De collaboratie van Onkelinx 1Laurette Onkelinx ziet overal legerbottinnen marcheren, zeker in de rangen van N-VA, VB en de rest van de Vlaamse beweging. Twee weken geleden schreven we het al: de grootvader van Laurette Onkelinx was zelf overtuigd Vlaams-nationalist. Ten bewijze, hierbij een uittreksel uit het Belgisch Staatsblad.

2015-14_03_De collaboratie van Onkelinx

Belgisch Staatsblad, 25.10.1950, blz. 7585

We leren dat grootvader Maurice Onkelinx lid was van het VNV, gemeenteraadslid, schepen en (niet benoemd) oorlogsburgemeester in de Limburgse gemeente Jeuk. De familie, na de bevrijding slachtoffer van de straatrepressie, moet om den brode uitwijken naar Ougrée, over de taalgrens. Maurice en zijn zoon Gaston gaan werken in de staalfabrieken van Luik. Vader en moeder beginnen er een café, om een extra centje bij te verdienen.  Zoals zoveel “zwarten” moeten ze van nul herbeginnen. De vader van Laurette wordt actief in de vakbond FGTB. In 1958 is hij al verkozen tot vakbondsafgevaardigde. Niemand binnen de rode vakbond neemt aanstoot aan het foute verleden van de familie. Ook niet André Cools, die Onkelinx op de PS-lijst zet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970.  Later mag Gaston volksvertegenwoordiger worden en schepen en burgemeester. Niet slecht voor een zoon van een VNV’er. Zouden ze dat bij de PS niet geweten hebben? Natuurlijk wisten ze dat.

Waarom grootvader Onkelinx een collaborateur was, weten we niet. Laten we het zo zeggen, “hij zal zo wel zijn redenen gehad hebben”…. Als Laurette Mitraillette ooit nog haar mond opendoet over de collaborerende Vlamingen, wil iemand haar dan vertellen dat haar grootvader zelve tot “die soort” behoorde? Danke.

 


Tags assigned to this article:
2015-14

Related Articles

Bei uns in Deutschland

Merkel, Mein Kampf en de moslims Israël en Duitsland zijn vandaag dikke vrienden. Vijftig jaar geleden, toen die landen diplomatieke

Buitenlandse handel: juiste visie, foute tactiek?

Dit kibbelland bekvecht over alles. Ook over dingen waar de doorsnee Vlaming niet eens kan volgen. Waarom moet Liesbeth Homans

Muyters en de voetbalbond

Bert Anciaux zou in 2009 de voetbalbond, als één der laatste sportfederaties, eens vlug splitsen, zoals decretaal bepaald is. De