De collaboratie van Onkelinx

2015-14_03_De collaboratie van Onkelinx 1Laurette Onkelinx ziet overal legerbottinnen marcheren, zeker in de rangen van N-VA, VB en de rest van de Vlaamse beweging. Twee weken geleden schreven we het al: de grootvader van Laurette Onkelinx was zelf overtuigd Vlaams-nationalist. Ten bewijze, hierbij een uittreksel uit het Belgisch Staatsblad.

2015-14_03_De collaboratie van Onkelinx

Belgisch Staatsblad, 25.10.1950, blz. 7585

We leren dat grootvader Maurice Onkelinx lid was van het VNV, gemeenteraadslid, schepen en (niet benoemd) oorlogsburgemeester in de Limburgse gemeente Jeuk. De familie, na de bevrijding slachtoffer van de straatrepressie, moet om den brode uitwijken naar Ougrée, over de taalgrens. Maurice en zijn zoon Gaston gaan werken in de staalfabrieken van Luik. Vader en moeder beginnen er een café, om een extra centje bij te verdienen.  Zoals zoveel “zwarten” moeten ze van nul herbeginnen. De vader van Laurette wordt actief in de vakbond FGTB. In 1958 is hij al verkozen tot vakbondsafgevaardigde. Niemand binnen de rode vakbond neemt aanstoot aan het foute verleden van de familie. Ook niet André Cools, die Onkelinx op de PS-lijst zet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970.  Later mag Gaston volksvertegenwoordiger worden en schepen en burgemeester. Niet slecht voor een zoon van een VNV’er. Zouden ze dat bij de PS niet geweten hebben? Natuurlijk wisten ze dat.

Waarom grootvader Onkelinx een collaborateur was, weten we niet. Laten we het zo zeggen, “hij zal zo wel zijn redenen gehad hebben”…. Als Laurette Mitraillette ooit nog haar mond opendoet over de collaborerende Vlamingen, wil iemand haar dan vertellen dat haar grootvader zelve tot “die soort” behoorde? Danke.

 


Tags assigned to this article:
2015-14

Related Articles

Briefje aan Guy Verhofstadt

Molenwiekend Mijnheer de betweter, Het is een vertrouwd beeld geworden in de Europese praatbarak: tijdens uw tussenkomsten staat gij theatraal

Bemoedigende peilingen op de lange weg naar meer Vlaanderen

In 2018 gaan 35.000 Antwerpse jongeren (15-21 jaar) voor het eerst naar de stembus. Volgens onderzoek van TNS, gepubliceerd in

“De ZIJkant van de Groote Oorlog”

Tot begin volgend jaar lopen op diverse locaties in de noordelijke Westhoek tentoonstellingen over markante vrouwen in de Eerste Wereldoorlog.