Bollekenskermis

In de Vlaamse Pravda (De Standaard) van 11 maart schrijven de kameraden De Gruyter en Minten over de Nederlandse bonnetjesaffaire: “Hoe kon het dat het betalingsbewijs, dat eerst verdwenen leek in de Bermudadriehoek van het Binnenhof, nu plots toch was opgedoken.” Typisch, de kameraden vermelden niet dat ze Geert Wilders citeren.

Manipulatie

Natuurlijk is die bonnetjeszaak geen toeval. Vijftien jaar geleden ging de toenmalige officier van justitie (procureur) Fred Teeven akkoord bijna 5 miljoen in beslag genomen guldens aan een notoire drugdealer terug te geven. In ruil voor informatie over een nog veel grotere drugscrimineel. De belastingdienst en de politie hadden toch geen wettelijke poot om op het geld te blijven zitten, want de informant woonde niet in Nederland en er was nog geen witwaswet. Teeven (VVD) werd in 2010 staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie en hij toonde een iets sterkere ruggengraat dan de gemiddelde Nederlandse politicus, die eerder een spaghettisliert dan wervels bezit. Al jaren achtervolgt die deal Teeven. Hij weigerde altijd een bedrag te noemen. Zijn voogdijminister Ivo Opstelten (VVD) deed dat vorig jaar wel en hij sprak over 1.25 miljoen gulden. Inmiddels daalde bij iedere peiling voor de provinciale verkiezingen van deze week de aanhang van de PvdA. Tijd dus voor de manipulatoren van Nieuwsuur (Nederland 2) om de liberale minister, zijn staatssecretaris en hun partij tegen de muur te zetten. Een mol speelde hen het correcte bedrag toe. Opstelten zei ernstig dat het betaalbonnetje verloren was. Dappere Teeven herinnerde zich niets. Uiteraard was de meute los in de Tweede Kamer. Er werden honderd vragen gesteld en de bewindslieden kregen voor de kiezen dat ze een politieke doodzonde begingen: de Kamer verkeerd informeren. Dus gooide Opstelten 20.000 euro tegen een zoektocht in oude bestanden door een ICT-bedrijf, want zijn luie of saboterende ambtenaren vonden zogenaamd niets. En kijk, dat bonnetje voor bijna vijf miljoen gulden werd gevonden. Exit Opstelten en Teeven.

Klap voor de liberalen

Eerder zakte de beurskoers van de VVD van week tot week, nadat verscheidene liberalen door vieze geldzaakjes tot ontslag waren gedwongen. Niet toevallig werd één vuil liberaal zaakje niet tot het laatste cijfer achter de komma ontleed. Kathelijne de Kruijf, gemeenteraadslid van Stichtse Vecht, zit in de cel omdat ze over een geheime benoemingsprocedure heeft gelekt. Schandaal, tot bleek dat dit lek maar een neveneffect was van een belangrijker zaak: drugsteelt en witwaspraktijken. Toen werd het stiller, want Nederlandse hoernalisten vinden drugshandel veel minder erg dan drugsvervolging door justitie. Maar, vorige week verklaarde minister-president Mark Rutte dat voor hem alleen een dode Nederlandse jihadist een goede jihadist is. Hysterie in de media, want dat zijn toch allemaal arme, verleide jongetjes. Maar op slag stegen de peilingscijfers van de VVD, dus werd de bonnetjesaffaire uit de kast gehaald, om die partij een nieuwe klap te geven.

Wat zijn de gevolgen?

Vanavond (of morgenavond, als u dit blad eerst op woensdag ontvangt) kunt u naar bollekenskermis kijken. Officieel zijn de provinciale verkiezingen onbelangrijk, want er is geen hond die de provinciale lijsttrekkers kent. Een debat haalde 360.000 kijkers. Maar die provincieraden kiezen de leden van de Eerste Kamer. Tot vrij recent was dat een reflectiekamer die ondeugdelijke teksten in wetten uitvlooide, corrigeerde en terug naar de Tweede Kamer zond voor de definitieve goedkeuring. Maar al enkele jaren wordt die Senaat een echte politieke assemblee. De regering bezit er geen meerderheid en moet geregeld in het stof voor de oppositiepartijen. Vooral de links-liberalen van D66 willen in de Eerste Kamer de meerderheid leveren, met als voorwaarde: concessies bij wetgeving in de Tweede Kamer. De verkiezingen worden spannend. Welke partij wordt de grootste in de Senaat? D66, dat iedere dag meer succes boekt bij allochtonen omdat het de racistische ellende ontkent die veel Marokkanen, Turken en Antillianen veroorzaken? Of wordt het toch de PVV? Voor Wilders is dit een referendum dat zijn “Minder! Minder!” over Marokkanen goedkeurt. Hij kan nog meer dan vroeger bewijzen dat zijn rechtszaak over die uitspraken een politiek proces is. En wat doet de PvdA? Wordt het een ramp, die politiek leider Samson de kop zal kosten? En wie loopt er met die stemmen weg? Niet de linkse SP, volgens de peilingen. Zullen de oppositiepartijen erin slagen de regering weg te spelen? Alexander Pechthold van D66 blaakt van ambitie. Hij wou zo graag in de huidige regering, maar zijn partij was niet nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Met de peilingen voor ogen, droomt hij al van de zetel in het Torentje, waar tot nu Rutte huist.

Willem de Prater