2015-12-Maarten-Waterloo (Medium)Analyse van recentste peiling is gemakzuchtig
Volgens een peiling van RTBF en La Libre, uitgevoerd door Ipsos, zouden vooral N-VA (-3,6 procent) en CD&V (-1,9 procent) stemmen kwijtspelen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden.
Open Vld maakt met 15,4 procent een verlies bij een vorige peiling goed en keert terug naar de score van de verkiezingen van 25 mei 2014. Winst zou er in Vlaanderen zijn voor de oppositiepartijen sp.a
(+2,4 procent), voor VB (7,4 procent, +1,6 procent) en voor Groen (9,6 procent, +1 procent).

Collaboratie: ook bij de familie Onkelinx
Een gratis tip voor onze toegewijde lezers van het AFF (Anti-Fascistisch Front). Laurette Onkelinx is woest omdat N-VA-ministers op het Zangfeest 2015 hun keel wagenwijd hebben opengezet. Voor haar zijn Vlaams-nationalisten per definitie zwartzakken en collaborateurs, en dat loeit zij van de tinnen en transen. Dat mochten Theo Francken en Jan Jambon (N-VA) ondervinden. Bij elke gelegenheid tracht zij profijt te halen uit dat thema. Wat de hysterische PS-politica met de Vlaamse wortels uit Luik aan haar partij, haar achterban en haar medeparlementairen vergeet te melden, is dat collaboratie de clan Onkelinx niet onbekend is. De pot verwijt de ketel…

Praten met Derk Jan Eppink: “Verenigd Europa van Staten is mijn droom”
Het Europees Parlement is een rendez-voushuis en Guy Verhofstadt is een overhitte Europrediker. Het eerste vermoedde u, het tweede wist u. Derk Jan Eppink is scherp, grappig, moedig en democratisch in zijn boek over het duurste reisbureau ter wereld.

FDF spoorloos in Wallonië
Met 61 procent van de stemmen werd Olivier Maingain nog maar eens tot voorzitter van het Fransdolle FDF verkozen. De komende jaren wil Maingain opnieuw proberen zijn partij sterker in Wallonië te verankeren. Een hopeloze opdracht.

Wat is het échte plan van de tandem Coucke-Versluys?
Het verhaal werd in de pers breed uitgesmeerd: Marc Coucke verkocht Omega Pharma en investeerde een (klein) deel van de opbrengst in het bedrijf van zijn vriend Bart Versluys. Versluys wordt in een artikel de ‘kustflatkoning’ genoemd. De beslissing van Coucke werd door de meeste scribenten negatief onthaald.

De grote terugkeer van Sinn Féin
Sinn Féin, de Ierse nationalistische partij die naam en faam heeft gemaakt in Noord- Ierland en daar in de deelstaatregering zit, is bezig aan een stevige opmars in de Ierse Republiek. Reeds in 2011, bij de vorige verkiezingen voor de Dáil Éireann (het Iers Parlement), haalde de partij net geen tien procent en veertien zetels. Bij de Europese verkiezingen in 2014 haalde Sinn Féin al bijna twintig procent en drie zetels. De peilingen geven aan dat er nog vooruitgang in zit, zodat Sinn Féin zich kan meten met de grote twee van de Ierse politiek: Fianna Fáil en Fine Gael.