2015-14_06_Nieuwsfeit van de week (Medium)Help de mensen waar ze het liefst zijn: thuis
Begin 2013 waren 1,2 miljoen inwoners van Vlaanderen, of een vijfde, van buitenlandse herkomst. Dat zijn de vreemdelingen (niet-Belgen) en de inwoners van buitenlandse herkomst die Belg zijn geworden en hun kinderen. Zo leert ons de zopas gepubliceerde Lokale inburgerings- en integratiemonitor 2015 van de Vlaamse overheid. Hoera, of hola?

Wie ging naar Assad: het Vlaams Belang, of Dewinter?
De verpletterende verkiezingsnederlaag in 2014 van het Vlaams Belang ligt alweer een tijdje achter ons. Hoe zou het intussen met de partij zijn? Voor elke partij is een verkiezingsnederlaag het begin van een moeilijke periode: enerzijds moeten verantwoordelijkheden vastgesteld worden, wat soms botsingen en meningsverschillen met zich brengt, en anderzijds moet een nieuwe koers naar nieuwe successen uitgestippeld worden, wat eendracht en samenhorigheid vereist. Een moeilijke evenwichtsoefening.

De supermarktenoorlog
Het commerciële landschap van supermarkten en buurtwinkels is grondig aan het veranderen. De lagekostenwinkels, of zogenaamde ‘hard discounters’, worden steeds machtiger. Het zegt veel over de wijzigingen die onze economie ondergaat.

Tijd voor nuance in het leefloondebat
U komt ze wel eens tegen, de mensen in uw omgeving die niet aan de bak komen. Eigen schuld, dikke bult? Soms wel, soms niet. Er wordt over die mensen vaak zonder nuance geoordeeld. Vaak gaat het om wanhopige sukkelaars. Echte luiaards of profiteurs in sommige gevallen.

De collaboratie van Onkelinx
Laurette Onkelinx ziet overal legerbottinnen marcheren, zeker in de rangen van N-VA, VB en de rest van de Vlaamse beweging. Twee weken geleden schreven we het al: de grootvader van Laurette Onkelinx was zelf overtuigd Vlaams-nationalist. Ten bewijze, hierbij een uittreksel uit het Belgisch Staatsblad.

In memoriam: Joris van Hauthem
Op 25 maart overleed de Brabantse Vlaams Belang-politicus Joris van Hauthem, amper 51 jaar jong. Voor velen kwam dit nieuws als een donderslag bij heldere hemel, maar wie Joris goed kende, wist dat hij als sinds de zomer sukkelde met een ernstige vorm van darmkanker.

Praten met Jules Gheude: “Wallonië moet in Frans Gemenebest”
Jules Gheude ziet het einde van België onomkeerbaar naderen. Zijn hoop voor Wallonië is: een reünie met de zuiderbuur, Frankrijk. En dat met een apart statuut, zoals de Franse regio’s Corsica en Elzas-Moezel. Die vereniging op maat, moet het rattachisme steviger poten geven.