Anne Lybaert uit Sint-Martens-Latem is overleden op haar 60e. Als duivel-doet-al van de Vlerick Management School moest zij het gezicht worden van de “zachte” tweelingzus van Flanders Technology, het geesteskind van minister-president Gaston Geens en zijn technologiegoeroe Kris Rogiers. Deze laatste, oud-student van Vlerick, CD&V’er en ziener, was de sleutelfiguur van Flanders Technology, de technologiegroepen (denk aan FLAG voor de lucht- en ruimtevaart) en de T-Dagen (actiedagen voor de elektronica, Nieuwe Materialen en de Biotechnologie). Naast die harde bezigheden wilde hij een cultureel en artistiek festival dat parallel zou lopen met de technologie en de jeugd kon inspireren tot meer creativiteit. Anne Lybaert zei ja, om dit volkse festival op zich te nemen. Het cultuurfestival is er nooit gekomen. De weerstand kwam van de cultuurbarbaren van de vakbond. ACW, met zijn mannetjes in de regering-Geens, decreteerde: dat kan niet, overheidsgeld besteden aan de frivole ondersteuning met cultuur en kunst van een technologiefestijn.Exit dit luik van de maatschappijverjongende aanpak van Geens en Rogiers.

Anne Lybaert was een geboren organisator. Jarenlang voerde zij het dagelijkse beleid van de eliteclub De Warande aan het Brusselse centrale park. Zij eindigde haar carrière als ruggengraat van de jonge Community Ghent, met zijn vier pijlers: de economie (Voka, Unizo), de cultuur (opera, Festival van Vlaanderen, Film Fest), de sociale zorg (kliniek, straathoekwerkers), het onderwijs (universiteit, hogescholen). Community Ghent is een samenwerkingsplatform van de stad Gent met zijn “stakeholders”, zonder lidgeld, zonder subsidies en opereert onafhankelijk, want is aan niemand schatplichtig. Samen bereik je meer dan de toegevoegde waarde per pijler, is het uitgangspunt. Bijvoorbeeld, de Floraliën zullen tijdens de volgende editie (2016) de hele stad in de bloemen zetten en daar kunnen veel organisaties hun voordeel mee doen.