FDF spoorloos in Wallonië

Met 61 procent van de stemmen werd Olivier Maingain nog maar eens tot voorzitter van het Fransdolle FDF verkozen. De komende jaren wil Maingain opnieuw proberen zijn partij sterker in Wallonië te verankeren. Een hopeloze opdracht.

Eén van de kandidaat-voorzitters, Christophe Magdalijns, dienstdoend burgemeester van Oudergem, had een voorstel: het FDF kan in Wallonië enkel meer stemmen halen indien het van naam verandert. FDF-W, bijvoorbeeld, dat als een echt ‘Waals merk’ zou kunnen gelden. Hugues Lannoy, voorzitter van de zo goed als onbekende Luikse afdeling van het FDF, maar ook voorzitter van de Waalse poot van de partij, liet al snel weten tegen te zijn. De mensen moeten de nieuwe naam gewoon worden en dat zou jaren kunnen duren, terwijl de gemeenteraadsverkiezingen er al zitten aan te komen, over goed drie jaar, in 2018.

Het FDF in Wallonië, dat is geen succesformule geworden. Zelfs al was een meerderheid van de partijoprichters, vijftig jaar geleden, uit Wallonië afkomstig. De partij is nooit echt af geraakt van haar Brussels Franstalige profiel, tot op vandaag. Het FDF heeft al in haar beginjaren geprobeerd in Wallonië vaste voet aan de grond te krijgen, maar raakte niet verder dan Waals-Brabant.

In 2009 riep Maingain nogmaals op de partij in Wallonië te verankeren. Dat sluit aan bij zijn visie op België, die Brussel en Wallonië moet verbinden tot een Franstalige natie. Die visie wordt niet gedeeld door Brusselse regionalisten zoals minister Didier Gosuin, en Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek. Maar bij de eerste echte test, de gemeenteraads- en provincieverkiezingen van 2012, bleef het FDF ondermaats scoren. Het haalde tien mandaten in Wallonië; twee provincieraadsleden in Waals-Brabant en acht gemeenteraadsleden verspreid over Wallonië. Uiteraard trad het FDF toen tot geen enkel gemeentebestuur toe.

Wat de zwakte van het FDF in Wallonië nog maar eens aantoont, want voor de verkiezingen was de Fransdolle partij dankzij een aantal overlopers van de  liberale MR (na de breuk van het kartel, omwille van het BHV-akkoord in 2011) wel vertegenwoordigd in schepencolleges. Zo had het FDF voor 2012 een schepen in Tubeke. Jeannine Lens liep over van de MR. In Bastenaken zetelde de liberale schepen Jean-Claude Crémer als onafhankelijke alvorens in 2012 de provinciale FDF-lijst te trekken. In Namen had de partij twee provincieraadsleden: André Piérard (ex-Ecolo) en Fabien Scaillet (ex-MR).

Het FDF heeft niet kunnen profiteren van die overlopers. Ook niet bij de parlementsverkiezingen van 2014. Voor het Waals Gewest haalde het FDF een schamele 2,53 procent. In Waals-Brabant – uiteraard het dichtst bij Brussel – was de kiesdrempel niet veraf, met 4,66 procent. Het resultaat in Luxemburg, nog geen 2 procent, was beschamend. De inplanting in Wallonië is mislukt, de voorbije jaren. De vraag rijst hoe Maingain daar verandering in kan brengen.

Het verhaal gaan opdissen dat de slabakkende Waalse economie geheel de schuld is van die stoute Vlamingen? In de jaren tachtig van vorige eeuw, ten tijde van de staalcrisis, kon men met dat vertelseltje op de proppen komen, maar nu ‘pakt’ dat niet meer. En het verdedigen van de lekenstaat, een principe dat het FDF in het multiculturele Brussel hoog in het vaandel voert, is in Wallonië geen actueel thema.

Het FDF profileert zich in Brussel ook als een sociaalliberale partij ten opzichte van de rechtsere MR. Zou er voor dat discours in Wallonië plaats zijn?

De MR legt via haar voorzitter, Olivier Chastel, sociaalliberale accenten. Ook de cdH sluit zich daar soms bij aan. Zelfs bij Ecolo zijn er zo’n mensen te vinden. Wie in Wallonië zit dan te wachten op het FDF? Het enige wat de partij op lange termijn kan hopen, is dat haar Waalse mandatarissen eventueel een pro-Franse partij – dus pro-Frankrijk – kunnen vormen, wanneer België verder uiteenrafelt en de Walen meer en meer richting het zuiden kijken. Zoals in het verleden belangrijke FDF’ers altijd hebben gedaan, zoals André Lagasse en Lucien Outers. Vraag is: komen de huidige Waalse derderangspolitici van het FDF daarvoor in aanmerking?

Picard