2015-10_10_Medialand (Medium)Mediastorm rond Björn Soenens

We hebben het in deze rubriek al een paar keer over Björn Soenens en zijn hobby “constructieve journalistiek” gehad. We vrezen dat we het ook deze week weer over hem moeten hebben. Wat werd er immers verleden week naar de collega’s van De Morgen gelekt? Inderdaad: een interne mail van VRT-nieuwsanker Martine Tanghe, die blijkbaar ook niet honderd procent enthousiast is over de nieuwe wind die Björn Soenens door de redactielokalen van Het Journaal probeert te doen blazen. Journalist Peter Verlinden zou zich trouwens bij de kritiek van Martine Tanghe op Björn Soenens aangesloten hebben.

Die mail zou al van verleden zomer dateren, maar de kritiek die Tanghe geeft op Soenens loopt opvallend gelijk met onze kritiek. Ook zij vreest dat zijn “constructieve journalistiek” wel eens ten koste zou kunnen gaan van de kerntaak van Het Journaal. Ze haalt zelfs een concreet voorbeeld aan, namelijk de wijze waarop de nieuwsdienst van de VRT over de neergestorte vlucht MH-17 in Oost-Oekraïne berichtte. Of beter gezegd: de ondermaatse wijze waarop de VRT daarover berichtte. Omdat dat nieuws niet helemaal in het «constructieve» plaatje van Soenens paste? We weten het natuurlijk niet, maar in tegenstelling tot de VRT vond VTM het wel nodig een reporter ter plaatse te sturen. Zoiets zegt wat over het belang dat men aan een nieuwsfeit hecht.

Nieuwe uitdagingen voor Björn Soenens?

De gelekte mail maakt duidelijk dat er aan de Reyerslaan een dikke vlieg in de soep zit. In de «serieuze» media viel er tot nu toe niet veel kritiek te lezen over de missie die Björn Soenens zich aangemeten heeft. Maar de tongen beginnen al wat losser te komen. Er komt ook kritiek op de algemene manier van optreden van Soenens. Die man loopt graag zelf een beetje in de kijker, maar blijkbaar vindt niet iedereen bij de VRT het normaal dat de hoofdredacteur van Het Journaal regelmatig zélf een nieuwsitem is. Waarop wij alleen maar kunnen zeggen dat het eigenlijk nog lang geduurd heeft eer tafelspringer Soenens daarover de wind van voren is beginnen krijgen.

Björn Soenens houdt betreffende de gelekte mail voorlopig de kiezen stevig op mekaar, net als zijn baas, Luc Rademakers. Het is nochtans niet moeilijk daarover een streepje «constructief» nieuws te verzinnen. Bijvoorbeeld een berichtje over nieuwsankers die over een eigen mening beschikken, en die ook in een mail durven neer te schrijven en rond te zenden. Om maar één voorbeeld te noemen.

Ons zou het niets verbazen als Björn Soenens binnenkort zelf opnieuw in het nieuws komt, deze keer met het «constructieve» verhaal dat hij ergens anders op zoek gaat naar een «nieuwe uitdaging», zoals dat dan pleegt te heten. Niet dat we er erg om zouden treuren. De vraag is echter of we een betere persoon in zijn plaats zullen krijgen. Wij hebben onze twijfels, zolang Luc Rademakers op de VRT de dienst blijft uitmaken.

Twintig of duizend? Het maakt niet uit

Groot nieuws verleden week: een duizendtal mensen zou, hand in hand, rond de synagoge van Oslo een beschermende ring hebben gelegd. En vooral opvallend: het initiatief ging uit van enkele moslimjongeren – voor één keer eens in de echte betekenis van het woord –, die zo wilden aantonen dat het met dat antisemitisme onder moslims nog goed zou meevallen.

Dat past zo in de «constructieve journalistiek» van Soenens. Maar de poppen gingen naar aanleiding van dat bericht al snel aan het dansen. Wie nader toekeek, zag immers dat het eigenlijk maar om een twintigtal jongeren ging die effectief een ring rond de synagoge legden, met een duizendtal nieuwsgierige toeschouwers. Nu ja, niet iets om over te struikelen. Ernstiger was wel dat er tussen die pakweg duizend toeschouwers opvallend weinig moslimjongeren te onderscheiden vielen. Met andere woorden: buiten dat handjevol moslimjongeren dat alle media-aandacht kreeg, bleek nog maar eens dat antiracisme toch vooral een blanke bezigheid is en blijft.

Maar er was meer aan de hand. Wie voerde in eerste instantie het woord op de manifestatie? Een Noorse blonde. Niet echt representatief voor de doorsneemoslimjongere. Blijkbaar hadden de organisatoren dat zelf snel door. Latere beelden toonden dan ook een iets donkerder gekleurde jongeman die een toespraak hield. Schoonheidsfoutje rechtgezet. Dat roept echter de vraag op wie er nu écht achter die manifestatie zat: enkele moslimjongeren, zoals men de achteloze kijker wilde doen geloven, of één of andere netjes blanke antiracistische organisatie die voor de goede zaak een paar moslimjongeren optrommelde. Dat slecht karakter van ons toch altijd…

The Team

Goed nieuws voor de liefhebbers van donkere Scandinavische misdaadseries: verleden week ging Mord uden grænser (The Team, in het «Nederlands») in première op de Deense openbare omroep. Het script is deels van de hand van de onlangs overleden Kathrine Windfeld, dezelfde scenariste die achter series als Wallander en Broen/Bron (The Bridge) zat. De serie is deze keer wel een samenwerking tussen het Deense DR, het Duitse ZDF en… VTM, en het verhaal speelt zich niet alleen in Kopenhagen af, maar ook in Berlijn en Antwerpen. De hoofdrol is voor de Deense topacteur Lars Mikkelsen. Veerle Baetens nam de Vlaamse hoofdrol op zich.

Waarover de serie gaat? Drie vrouwen worden op een paar dagen tijd op dezelfde brutale manier om het leven gebracht, in Berlijn, Antwerpen en Kopenhagen. Eerste verdachte is een Belgische misdaadschrijver, die enkele jaren geleden veroordeeld werd voor een gelijkaardige moord op een vierde vrouw. Alleen, zoals dat in zulke series altijd gaat, is niets wat het op het eerste zicht lijkt. Na de eerste aflevering weet je al meteen dat die Belgische misdaadschrijver vrijwel zeker onschuldig is. Voeg aan het geheel enkele potentiële romantische verwikkelingen tussen de onderzoekers toe, plus mogelijk een doofpotzaak uit het verleden, en je weet meteen welke richting het uitgaat.

Wanneer de serie door VTM wordt uitgezonden, is onduidelijk, maar wie naar ZDF kan kijken, kan op zondag 8 maart om tien uur ‘s avonds de eerste aflevering van The Team zien.