Zuhalleke kwam voor Huts te laat in het Parlement

Indaver, het bedrijf voor de verwerking van industrieel en ander afval in Lillo, is opgekocht door Katoen Natie. Fernand Huts krijgt een belang van 74,99 procent.

De prijs bedraagt 416 miljoen euro. Indaver heeft verwerkingsbedrijven in Antwerpen-Lillo (nabij de Hooge Maey) en in Doel in de Waaslandhaven. Verder zijn er vestigingen in Nederland, Ierland, Duitsland, Portugal en Italië. De boss van KTN verklaarde dat er geen herstructurering en geen afvloeiingen komen. Indaver heeft 1.700 personeelsleden. Het bedrijf dat eerst toebehoorde aan enkele chemiereuzen in de Antwerpse haven, was in handen van de Zeeuwse groep Delta. “De Zeeuwen geven het Vlaamse kroonjuweel terug in het raam van goed nabuurschap”, zei Fernand Huts op de persvoorstelling. En hij beklemtoonde nogmaals: “Het is een Vlaams bedrijf en dat zal het ook blijven. De voertaal is en blijft het Nederlands.” Sommigen zouden dat eens goed in hun oren moeten knopen, vinden wij.

Inmiddels heeft de baas van Katoen Natie het – voorlopig – niet gehaald in zijn rechtsgeding tegen het Havenbedrijf over de havenboetes. Huts beklaagt zich erover dat één van zijn ondernemingen, Seaport Terminals, bijna 190.000 euro moet betalen voor het niet-behalen van zijn overslagverplichtingen op de kade. Andere grote behandelaars krijgen een vermindering, zegt Huts.
Het Havenbedrijf repliceert dan weer dat “alle concessionarissen in dezelfde situatie als hij een brief krijgen met een verzoek tot informatie. Daarmee kan het bedrijf aantonen wat eventueel de omstandigheden zijn waardoor niet aan volumeverplichtingen werd voldaan”. “Op basis van een volledig dossier kunnen wij dan oordelen over het bedrag dat zal worden aangerekend. Pas na goedkeuring van deze bedragen door onze raad van bestuur zal er worden overgegaan tot een facturering van de verschuldigde bedragen”, aldus woordvoerster Annik Dirkx van het Havenbedrijf; in een glasheldere uiteenzetting voor De Morgen.

Nog even eraan herinneren dat Fernand Huts ooit in het Parlement zetelde. “Ik zat daar maar voor spek en bonen”, zei hij later. Spijtig dat Zuhalleke daar toen nog niet aanwezig was. Fernand zou nogal anders gekraaid hebben.

Pagadder